Patron Renk

   

  Yukarıda verilen iki örnekte de  elde pikler vardı. Kritik ellerde bu açıp açma-maya tesir eden önemli bir faktördür. Yukarıdaki ellerdeki uzun renkler minör olsaydı açmak kimsenin aklının ucundan bile geçmezdi, kör olması halinde bile  açmamaktan yana olanlar ağır basardı.

   Sanzatüden sonra  bir seviyesinde söyleyebileceğiniz en büyük renk piktir. Bunun da baraj tesiri vardır. Rakipler kendi renklerini ancak iki seviyesinde söyleyebilirler ve eğer ortağınız renginizi bir yükseltirse rakipleriniz üç sevi-yesinde araya girmeye çekinebilirler.

   Yarışmalı geçen bir arttırmada piklere sahip olan taraf büyük bir avantaja sahiptir ve bu sebeple (Adam Merdithin baş rahip sayılabileceği)  uzman oyuncuların çoğu (sahip olmasalar bile) erkenden piklere el koyarlar.Bunu yapmak için en uygun zaman iki pastan sonra üçüncü durumda olduğunuz haldir. Minimumun altındaki puanlarla dengeli ellerde pikleri söylemek hem baraj tesiri yapar hem de iyi bir çıkış göstermek için kulla-nılabilir.

Üçüncü pozisyonda yukarıdaki ellerle bir pik açmanın başınıza büyük bir dert açması beklenemez, zira ortağınız ne cevap verirse pas geçeceksiniz.*  Üçüncü pozisyondaki  renginiz pik olmasa bile üç kartlı bir renkle oyun açmanın  arada sırada (parı) yenmenin   iyi bir yolu olduğunu söyleyebiliriz.

 (d)ªV764           (e)     ª65                     (f)ª7642

    ©AV9                        ©RD3                    ©97

    ¨RV62                      ¨RD43                    ¨ARD

    §105                                  §V842                    §10873

(d) ve (e) de bir kör açmak rakiplerin rengini çalabilir,  (f) de ise bir karo açmak rakiplerin taş gibi üç sanzatüyü bulmalarını engelleyebilir.

   Üç pastan sonra dördüncü pozisyonda tabii ki barajla bir  ilginiz yoktur artık. Oyunu açmanın yegane gayesi hanenize bir şeyler yazmaktır. Bu pozisyonda da majör renklerin bilhassa piklerin gücü kendini hissettirir. Minimumun altındaki elleri ancak pikleriniz varsa, yahut ta her iki majörde de bir şeyleriniz varsa açmalısınız.

(a)ªAD1075         (b)    ªV1054               (c)     ªRDV762

    ©RV3                                ©RD984                        ©8

    ¨1094                       ¨A52                            ¨R107

    §62                                    §7                                  §983

Eğer (a) ile (c) yi bir pik ve (b) yi bir kör açarsanız part skor yarışında rakiplerinizi geçerek deklareyi kazanmanız mümkündür.

    Minör renklere sahip eller, yeterli puanları olduğu için diğer pozisyonlarda açılmaya uygun olsa bile, dördüncü pozisyonda pas geçilmelidir.        

 

*(çevirenin notu: bu günkü Bergen, Drury gibi konvansiyonlarla bunun doğru olduğunu kabul etmek zor)

 

 

 

 

         (d)ª42                 (e)ª7

             ©V6                    ©1096

             ¨RV8764            ¨A875§AR3                  §ARV62

Yukarıdaki ellerde açış puanınız olmadığını kimse söyleyemez, fakat kanaatım-ca dördüncü pozisyonda iken onlarla pas geçmekle uzun vadede daima kazançlı çıkarsınız. Bu ellerle pas geçerseniz nadiren sıfır alırsınız, fakat eli açıp ta deklareyi rakiplere kaptırırsanız pek kazancınız olmaz.