Ortağın araya girişini yükseltmek

Lehte olan zon durumunda ortağınız araya girince ve eliniz zayıf ise eksi skor almayı beklersiniz. Puanların çoğu rakiplerde ve belki de zon deklare etmek üzereler. Mamafih ortağınızın rengine desteğiniz varsa iyi bir baraj olabilir. Bazen elinize bakar bakmaz baraj yapmanın doğru olacağını  söyleyebilirsiniz. Diğer zamanlarda baraj yapmanın doğru olup olmadığına karar veremezsiniz. O zaman elinizi çok iyi tarif ederek kararı ortağınıza bırakmalısınız. İki ortağın  baraj yapıp yapmamakta mantıklı bir şekilde  rol aldıkları bir çok el vardır. İş birliği yapılmadığı taktirde karar tahminden ileri gidemez. Önce ne yapılmamasını  görelim. 


Dikkatli müdafaa ile dört pik iki içeri girdi ve 300 verdiler. Bu doğu batı için kötü bir netice idi zira bir çok çift dört körü iki pik bir trefl kupu  ve bir de koz alarak bir batırmış ve 50 yazmışlardı. Tabii ki suçlu doğu idi. Elini ortağının araya girişini üçe yükseltecek kadar iyi görmemişti ama daha sonra tek taraflı kararla baraj yaptı.    Buna en kötü şekliyle tuzakkonuşma denir. Ortağının rengine destek olan ve bazı defans löveleri olan elinizle doğru adım ilk fırsatta, gerekirse biraz da zor-layarak ortağınıza destek vermek olmalıdır. Kuzeyin üç kör deklaresi üzerine doğu üç pik derse ondan sonraki kararı ortağına bırakır. Batı baraj yapmaya karar verirse mesele yok. Bu eldeki gibi, batı dört köre defans yapmaya karar verirse doğu da buna  severek  iştirak eder.    Esas olarak ortağı araya girince elinde destek olan zayıf elli partnerin önünde üç alternatif vardır. Pas geçer, bir arttırır veya limite kadar yükseltir. Kararı nasıl bir zayıf eli olduğuna bağlıdır

 Farz edin konuşma şöyle oldu: 

(a)  da doğunun elinde ortağına desteğe ilaveten bazı defans değerleri vardır. Rakip zonun yapılıp yapılamayacağından emin değildir. Doğru hareket minimum arttırmak ve kararı ortağa bırakmaktır. Batı dört kör üzerine konuşursa iyi bir baraj olacaktır, pas geçerse batırma ihtimali vardır. (b)  de durum aşikardır. Doğuda hiç defans yok bu bakımdan dört körün yapılacağı kesin gibidir. Dört pik iyi bir baraj olmalıdır ve yavaş yavaş ona doğru itilmektense, doğu direkt olarak dört piki  deklare etmelidir. Bu tip peşin barajlar rakipleri yükseltme ihtimalini arttırırlar. Zon dışı cezayı kabul etmeyerek yapılamayacak bir beş seviyesindeki kontrata yükselebilirler. (c)   de doğu pas geçmelidir. Her ne kadar dört piki varsa da elindeki değerler defansa daha uygundur. Rakiplerin deklare edeceği dört kör kontratını batırmayı ümit eder bu bakımdan ortağının dört pikle baraj yapmasını teşvik edebilecek bir şey yapmamalıdır.