10 Deklarasyon

Parın altına düşmenin en emin yollarından biri, siz baraj yaparak daha az bir eksi puan alacakken rakiplere zon yaptırmaktır. Sıfır almanın en emin yolu da rakiplerin zonu batacakken fuzuli baraj yapmaktır. Çok ürkek davranmakla fuzuli baraj yapmanın arasındaki dengeyi bulabilmek için iyi değerlendirme yapmak gerekir ama kılavuzluk edecek bazı temel prensipler vardır. Zon seviyesinde  de kompetisyon taktikleri aynıdır ama zon primi durumun matematiğini değiştirir. İlk olarak rakiplerin puanların çoğuna sahip olduğu ve sizin baraj yapmayı düşündüğünüz durumu göze alalım. Yarışmalı geçen her konuşmada olduğu gibi zon durumu önemli bir faktördür. Zon durumu lehinize olunca çok atak davranabilirsiniz. Rakibe zon varsa kontrlu üç içeri girseniz bile iyi bir skor elde edersiniz. Zon durumu eşit ise biraz temkinli davranmak mecburiyetindesiniz. En fazla kontrlu iki içeriye razı olabilirsiniz ama bu da  karlı barajlar için epey imkan yaratır. Zon durumu aleyhinize olunca kontrlu bir içeri  ancak sizi kurtarır ki bu da hata payının çok az olmasını içerir. Bir fazladan içeri girmeyeceğinize çok nadir emin olabilirsiniz ve aleyhte zon durumunda deklareyi kazandığınız zaman kontratınızı yapmayı ümit etmelisiniz. Başarılı bir baraj konuşması için temeller arttırmanın başlangıcında atılır. Bir seviyesinde olanlar beş seviyesinde olacakları tayin eder. Bu bakımdan zon durumu lehinize olunca zayıf ellerle açmak, minimum puanla araya girmek ve her fırsatta renk isteme kontru atmak faydalı olur

   ªRV7642

   ©D105             herkes zonda dağıtan batı

   ¨63                            batı             kuzey          doğu        güney

   §R9                           1¨                 pas             1©              ?

Ortağınız sessiz ve iki rakip konuşurken  araya bir pik ile girmek çok tehlikelidir. Kontr edilip  1100 hatta 1400 verebilirsiniz.  Bu işin en kötü tarafına bakmaktır. Konuşmanız için üç iyi sebep vardır. Renk veya sanzatü kontratına iyi bir atak göstereceksiniz, Fit bulup part skor yarışını kazanabilirsiniz, veya karlı bir baraj için yolu açarsınız. Burada konumuz son sebeptir. Eller şöyle olabilir:     

                                      ©A

                                      ¨10954

                                      §DV1072

         ª10                     _____                  ªA98

         ©RV72                                             ©98643

         ¨ADV872                                        ¨R

         §A6           _____                           §8543

                                      ªRV7642

                                      ©D105

                                      ¨63

                                      §R9

    Bir pik ile araya girerseniz konuşma şöyle gidebilir:

         Batı            kuzey                   doğu          güney

         1¨              pas                        1©              1ª

         4©              4ª                      kontr

Kontrlu dört pikin size maliyeti eksi 200 dür, rakipler beş köre çıkarsa artıya bile geçebilirsiniz.Baraj yapmanın  yan geliri de budur.  Bazen rakipler konuşmaya devam edip  limitlerini aşarlar. O zaman siz eksi skora razı iken artı alarak parı fazlasıyla geçersiniz. Rakipler beş seviyesine geldikten sonra rekabete devam etmek genellikle hata olur. İtmeniz görevini yapmış oldu ve rakiplerin orada oynamasına  müsaade edin. Sakın ha kontr etmeyin. Rakip kontrat batıyorsa kontra hiç ihtiyacınız yoktur;  her halükarda çok iyi bir skor alacaksınız. Eğer rakiplerin kontratı oluyorsa, averaj alacağınız eli kontr ederek sıfıra indirirsiniz.