5 Yer Oyunu

Yarışmalı geçen bir konuşma neticesinde varılan part skor ellerini oynamanın etüdü ikili turnuvanın en ilginç ve en kazançlı araştırma  sahasıdır. Rakipler konuşmaya katılıncakontratın değerlendirmesi yeni bir boyut kazanır.    Basit bir konuda problem kolaylaşmıştır,hangi renkte oynayacağınızı değerlendirmenize lüzum yoktur. İki tarafın da konuştuğu bir arttırma sonunda hemen hemen hiç seçim hakkınız yok gibidir. en iyi renginizle yarışırsınız. Bunun karşısına rakiplerin hareketlerinin sebep olduğu komplikasyonları koymak gerekir.    Kritik part skor  ellerinde bazı masalarda sizin yönünüzdekiler defansta kalacaklardır. Oyunun başında löve hedefinizi hesaplarken rakiplerin kendi renklerinde oynaması halinde neticenin ne olabileceğini de hesaplamanız gerekir.    Konuşma ile oyun arasında tutarlılık sağlamak bilhassa yarışmalı ellerde çok önemlidir. Konuşma esnasında iki taraf da pas geçme,kontr etme veya bir üst seviyeye yükseltme konularında kritik karalar vermiş oldular. Ortağınız elini yere serince, her ne kadar abes görünse bile,  sizin verdiğiniz konuşma kararlarının doğru olduğunu rakiplerinkinin yanlış olduğunu farz etmeniz gerekir. Baştan itibaren par kontrata ulaştığınıza, hatta  onu geçtiğinize,  inanın ve oyununuzu da deklarenizi destekleyecek şekilde planlayın.    Rakiplerin yapabileceği kontratı düşünmeniz için onların konuşmasına lüzum yoktur. Eğer siz atak konuşup onları engellemeseydiniz  onların da bir part skor kontratı yapabileceklerini çoğunlukla farkedersiniz.  

         ªD762

         ©A83

         ¨1063        herkes zonda dağıtan güney

         §1084        güney         batı            kuzey          doğu

                            1SA          pas             pas            pas

         ªR4

         ©R6

         ¨RDV85

         §V752

 Batı bir sanzatü kontratınıza kör beşliyi çıkar. Eli nasıl oynamalısınız?    Burada hemen bir ikili turnuva kararı vermeniz gerekir. Kontratınızı yapmak için bir pik çalmaya uğraşacak mısınız, yoksa karoları oynayarak bir içeriye razı olacak mısınız?    Sizin elinizle herkes bir sanzatü açmayabilir. Karoları oynayan iki yapar ve 90 yazar, onlarla eşit duruma gelmek için kontratınızı yapmanız gerekir. Fakat iki karoda oynayan kimse olur mu acaba? Siz bir sanzatü açtığınız için batı iki seviyesinde araya giremedi, fakat bir karo açılsaydı bir körle araya girebilirdi belki. Öyle olduğu taktirde rakipler körde oynar sekiz veya dokuz löve alarak 110 veya 140 yazabilirlerdi.Diğer bir söylemeyle, elin parı  batı tarafından oynayan iki veya üç piktir, bir sanzatüde bir içeri rakiplere  100 vererek parı geçer. Fakat iki batarak 200 vermeyi göze alamazsınız. Pik lövesi çalmaya çalışırsanız rakipler üç kör üç trefl ve iki de as alarak sizi iki batırabilirler.  Bu bakımdan hedefinizi altı löve olarak belirleyin ve ilk eli yerden asla kazanıp karo asını çıkarmaya oynayın.   

 ªD9853

 ©7

 ¨AV762             zon yok  dağıtan batı

 §D3

                            batı             kuzey          doğu           güney

 ª74           pas             pas             1§                       pas

 ©RD92               1©              kontr sürkontr               1SA

 ¨1054                pas             pas             kontr          pas

 §AV62

   Batı ortağının asına  kör dörtlüsünü çıkar, doğu kör onlusunu dönünce siz rua ile kazanırken yerden bir pik defos edersiniz. Karo onlusunu oynarsınız ve hafif bir tereddütten sonra batı ruayı verir.  Tabii yerden küçük karo vererek boşlarsı-nız ve doğu üçlüyü verir. Batı trefl dokuzlusunu oynar yerden dam doğudan rua ve siz asla kazanırsınız. Bir karo daha oynarsınız ve batı dokuzluyu verir. Yerden ne oynarsınız?

   Deklarasyondan doğunu dengeli bir eli olduğu anlaşılıyor ve karo damının onda olması gerekir. Batının ilk turdaki tereddüdü onda rua üç parça karo oldu-ğuna işaret ediyor ve eğer durum böyle ise doğunun damı bu elde düşecek ve siz bir fazla yaparsınız.

   Bir fazla yapmak hırsını gösteren kimse olabilir mi? Hayır, tabii ki hayır. Kontrlu bir kontratta sizin göreviniz kontratı en emin şekilde yapmak olmalıdır. Artı 180 muhteşem bir skor olacaktır, onu 280 e yükseltmek için hiçbir  riske girmemeniz gerekir. Kontratınız için üç karo lövesi yeter ve bunu yapmanın çok sağlam bir yolu vardır. İkinci karoya da yerden küçük verin.

   Belki de, doğunun böyle konuşabilmesi için karosunun tek olamayacağını ileri sürerek, ikinci turda yerden karo valesi koymaya karar verdiniz.

   Eğer doğu başka bir kart verirse benim size acımamı beklemeyin. Herkes sizin gibi deklare vermeyebilir ve  yüzde yüz emin bir yol varken rakiplerin konuşmalarına inanarak oyun planı yapmak sağlığınıza zarar verebilir.

 

 ªDV74

  ©1083

  ¨43                   zon yok dağıtan batı

  §RD82

                     batı             kuzey          doğu  güney

  ª62                   1©              pas             1ª              2¨

  ©R5                            kontr herkes pas

  ¨RD10975

  §A74

   Batı pik ruasını çıkar ve ortağının asına ikinci piki oynar. Doğu kör ikilisini oynar siz küçük verirsiniz, batı damla kazanır asını çeker ve üçüncü tur körde siz doğunun valesine çakarsınız. Nasıl devam etmelisiniz?

   Batının elinde iki pik ve beş kör olduğunu biliyorsunuz, kalan kartlarının muhtemelen dördü karo ikisi de trefl olmalıdır. Doğu şikan karo ile kontra pas geçmezdi. Hatta tek karo ile bile pas geçmiş olması biraz şüpheli zira batı,  kör koz olduğu taktirde  dokuz löve yapar.

   İki karoda bir içeri girmek iyi bir netice olacaktır, ama iki içeri girmek felakettir.  Yani siz iki koz lövesi kaybedebilirsiniz.  Daha fazla kaybetme tehlikesi var mıdır? Tabii, eğer karo ruasını oynarsanız batı bunu boşlayacaktır. İkinci karoyu kazanınca sizin elinizi kör çaktırarak kısaltacaktır ve üç koz kaybetmek mecburiyetinde kalacaksınız.

   Bu elde batının,  sizin kozlarınızı kör kupu ile kısaltmasını önlemek için, ilk koz lövesini yerde hala bir koz varken kazanmasını sağlamanız lazım. Elde karo onlusunu oynayarak bunu başarırsınız, daha emin bir yol da yere trefl ile geçe-rek kozu yerden başlamaktır. Bu şekilde doğunun tek karosunun vale olma ihti-maline karşı da tedbir almış olursunuz ve durum böyle ise kontrlu kontratınızı yaparsınız.

   İlk turda karo onlu veya dokuzlu empası, iyi bir skor elde etmeniz için, bir batmanızı garantileyen bir emniyet oyunudur.

   ªA1062

   ©85

   ¨72                            herkes zonda dağıtan güney

   §V10873

                     güney         batı            kuzey          doğu

   ªR9874            1ª             kontr 3ª            pas

   ©103                          pas            kontr herkes pas

   ¨A94

   §RD4

   Batı kontrlu üç pik kontratınıza karşı as ve rua körü çeker ve sonra karo ruayı oynar, siz asla kazanırsınız. Yerin asına doğru pik oynayınca batı valeyi verirdoğu da üçlüyü, ikinci turda yerden pik oynayınca da doğu beşliyi verir. Elden ruayı mı yoksa yediliyi mi oynarsınız?

   Bu kontratın kaderini belirleyen kritik bir karardır. Doğru karar verirseniz artı 730 ve yanlış karar verirseniz eksi 200. Sınırlı seçim kanununa göre empasın kazanma şansının damın düşmesine göre iki misli fazla olduğunu söylüyor, fa-kat siz burada ihtimaliyat hesapları  ile ilgilenmiyorsunuz ve ikili turnuva değer-lendirmelerine göre ruayı oynamanız gerekir.

   Rakiplerin kör kontratı oynamaları halinde defansta alabileceğiniz löveleri sayın.  Sizin maksimum dört löveniz var- iki pik, bir karo ve bir trefl. Bu dört löveyi de eğer pikler 2-2 dağılmışsa alabilirsiniz. Pikler 3-1 dağılmışsa rakiplere dört kör kabak ve  normal olarak bazı çiftlerin bunu deklare etmiş olması gere-kir. Rakipler 620 kazanırken sizin 200 kaybetmeniz size çok iyi bir puan kazan-dıracaktır. Yani pikler 3-1 dağılmışsa bir içeri girmek büyük bir trajedi olmaya-caktır.

   Kozlar 2-2 dağıldığı taktirde kontratınızı muhakkak yapmanız gerekir. Rakiplere zon yokken 200 puan vermek sıfıra çok yakın olacaktır.

   ªA83

   ©RDV94

   ¨AV2                        zon yok  dağıtan batı

   §104               

                     batı             kuzey          doğu güney

   ª109752          1SA            kontr pas            2ª

   ©103                          (12-14)

   ¨1074                        herkes pas

   §RV8

   Batı iki pik kontratına karo üçlüyü çıkar. Yerden küçük verirsiniz, doğu damla kazanır ve küçük bir trefl oynar. Nasıl oynamalısınız?

   İki pik, bir kör ve bir karo kaybedeceksiniz, onun için en fazla bir trefl kaybet-melisiniz. Nasıl oynayacağınıza karar vermeden önce diğer masalarda ne olaca-ğını hesaplamalısınız. Ortağınızın kontrundan kaçmanız sınırda bir karardı ve bazı güney oyuncular defansta kalmayı tercih edebilirler.  Eğer bir sanzatü kontrlu iki içeri giriyorsa onlar 300 yazacaklar ve siz iki piki yapsanız da batsa-nız da kötü bir skor alacaksınız. Deklarasyonunuza inancınızı kaybetmeyin ve batının bir sanzatü kontrlu oynarken altı löve alacağını kabul edin, bu durumda   iki piki yaparsanız  110 sizin için güzel bir netice olacaktır.

   Batı  bir sanzatüye oynarken treflleri sağlaması  gerekir. Dam doğuda ise treflden iki löve kaybeder, dört kör ve iki asla iki içeri girer.

   Batının bir içeri gireceğini farz ettiğinize göre dam batıda olmalıdır onun için ikinci lövede  ruayı oynamalısınız.  ªR965

   ©V9743

   ¨8                    doğu batı zonda, dağıtan doğu

   §AV4

                     batı             kuzey          doğu güney

   ªDV84                                                  1¨             pas

   ©R102              pas             kontr 2¨             2ª

   ¨R106              pas             pas             3¨             pas

   §875                          pas             3ª              pas             pas

                                      kontr  herkes pas

   Kontrlu üç pik kontratınıza batı küçük bir trefl çıkar. Yerden ası koyarsınız ve doğu ruayı verir. Küçük bir pik oynayınca doğu asla alır ve kör beşliyi oynar. Nasıl oynamalısınız?

   Eğer doğu kör damının yanından oynamışsa bu kontratı yapabilirsiniz, fakat bu deklarasyona göre batının elinde kör ası olması ihtimali yok gibidir. Doğru ikili hesaplarını yaparsanız  ve bu eldeki defans potansiyelini göz önüne alırsa-nız bu elde iyi netice almak için dokuz löve almanıza gerek olmadığını görürsü-nüz. Doğunun üç karo kontratına karşı defansta  her renkte birden fazla el alma-nıza imkan olmadığını görürsünüz. Bütün kuzey güneyler üç pike çıkmayabilir. Bazıları üç karoya karşı defans yapmaya karar verebilir bu bakımdan eksi 100 sizin için iyi bir skor olacaktır.

   Yapmamanız gereken iki içeri girerek 300 vermektir ve  küçük oynayarak ikili kör kızına kaybederseniz bu da olabilir. Rakipler körde ve treflde kup alırlarsa üç bile içeri girebilirsiniz.

   Bu bakımdan kör ruasını girerek sekiz eli garanti edin. Daha sonra pik damını oynarsınız ve doğu uymazsa körle devam edersiniz.

 

   ªA765

   ©A963

   ¨V                  kuzey güney zonda dağıtan doğu

   §A984             batı  kuzey         doğu  güney

                                                                  pas             pas

1¨      kontr         1SA            2©

   ªRV                          3¨     3©   herkes pas

   ©108742

   ¨D103

   §652

   Üç kör kontratınıza karşı batı karo asını çıkar ve sonra trefl ruasını oynar. Nasıl oynamayı planlıyorsunuz?

   Üç karo kontratına karşı beş defans löveniz olduğunu görüyorsunuz ve siz epey yükseklere çıktınız. Eksi 100 sizin için felaket bir skor olacak bu bakımdan kontratınızı batırmayı göze alamazsınız. Deklarasyonunuza güvenip üç körün yapılabileceğini düşünmelisiniz.

   Minör renklerde üç kaybınız var ve ilk bakışta bir koz lövesi kaybederseniz işiniz tamam gibi görünüyor. Fakat .. deklarasyonu bir hatırlayın. Doğunun körü iki parça olsaydı herhalde bir sanzatü deklare etmezdi. Herhalde üç körü vardır ve sizin de iki kör kaybınız olacaktır.

   Bu kontratı yapmanız gerektiğine göre trefl kayıplarınızın birini yok etmeniz lazım. Bunun manası iki batarı göze alarak pik empası yapmaktır.

Doğru sıra: trefl ası, koz ası, valeye doğru pik, pik ruası, karo kupu, pik asına trefl defosu, pik kupu ve karo kupu. Bu sekiz löve eder ve elinizdeki üç kozla da   dokuzuncu löveyi garanti edersiniz.

   ªAD63

   ©D4

   ¨A964              doğu batı zonda dağıtan doğu

   §V93              

                                      Batı            Kuzey         Doğu Güney

   ª8                                                          1©              pas

   ©R102              2©              kontr pas             3§

   ¨753                          herkes pas

    §D108752

   Batı sizin üç trefl kontratınıza kör beşlisini çıkar. Doğu asla kazanır ve yerin asına doğru karo ruasını döner. Nasıl devam etmelisiniz?

  Ya koz oynayarak bir batmaya razı olacaksınız veyahut kör damının üzerine ruayı koyarak pik empası yapıp kontratınızı yapmaya çalışacaksınız. Tabii pik empası kaybederse iki batma riski vardır.

   Herkes partneriniz gibi iki köre kontr atmayabilir. Kuzeylerin çoğu iki köre pas geçecektir ve bir çok masada doğu iki kör oynayacaktır. İki körün kaderi pik ruasının yerine bağlıdır. Tek pik çıkmak çok normaldir ve rua batıda ise defans iki pik, iki pik kupu, karo ası ve bir koz lövesi alarak kontratı batıra-caktır. Diğer taraftan pik ruası doğuda ise  iki kör bien olacaktır.

   Üç trefl deklareniz kontr edilmediği için pik empası iki yollu bir emniyet oyu-nu sağlamaktadır. Empas tutsa da  kaybetse de iyi bir skor garanti eder. Empas tutarsa kuzey güneyler iki körü batırarak 100 yazacaktır ama siz üç trefli yapa-rak 110 yazacaksınız ve onları geçeceksiniz. Empas tutmazsa  iki kör yapılacağı için diğer kuzey güneyler 110 kaybedecekler siz ise üç trefle iki batarak 100 ve-receksiniz. Yani yazı gelirse siz kazanıyorsunuz, tura gelirse rakip kaybediyor.    ªRD8

   ©109743

   ¨D73                         zon yok      dağıtan doğu

   §R4

                                      batı   kuzey          doğu  güney

   ª103                                                      1ª              pas

   ©52                            2ª     pas             pas             2SA

   ¨AR95             herkes pas

   §DV864

   Batı pik dörtlüsünü çıkıp yer açılırken siz  iki sanzatüde bırakılmanın şokunu henüz üzerinizden atamamışsınız. Partner  belki haklı olabilir diye düşünüyor-sunuz ve  biraz ürkerek yerden sekizliyi deniyorsunuz. Doğu dokuzluyu koyu-yor ve siz  onlu ile kazanıyorsunuz. Küçük bir trefl oynayıp yerden ruayı ko-yunca doğu asla alıyor ve pik asını alıp pik ikiliyi oynuyor, siz elden bir kör defos ediyorsunuz.  Yerdentrefl oynayıp valeyi koyunca iki rakip de uyuyor ama trefl damına doğu bir kör defos ediyor. Şimdi karoları deniyorsunuz, önce ası çekip ikincide dama gidiyorsunuz. Her iki rakip de uyuyor batı ikinci turda onluyu veriyor. Yerden üçüncü karoyu oynayınca doğu küçük veriyor. Nasıl oynamalısınız?

   Bir kere daha sınırlı seçim kanunu karşınızda ve empasın karoların 3-3 olma-sından daha şanslı olduğunu söylüyor. Fakat ikili turnuva puanlaması aksini tav-siye ediyor. Sizin kontratı yapmakla ilginiz yok,  bütün istediğiniz iyi bir skor elde etmek.

   İyi bir skor elde etmenin en emin yolu 3-3 dağılıma oynamaktır. Zira karolar 3-3 ise iki pik batar ve o zaman siz iki sanzatü kontratınızı yapmalısınız. Karolar 4-2 ise 2 pik bien olur ve diğer kuzey güneyler 110 kaybederken siz bir batarak 50 verdiğiniz zaman karlı çıkarsınız.

   ªDV108

   ©974

   ¨1063                        zon yok      dağıtan batı

   §A73              

                                      batı             kuzey          doğu  güney

   ªA965              1©              pas             1SA            pas

   ©102                          2©              pas             pas             2ª

   ¨AV94             herkes pas

   §865

   İki pik kontratınıza batı dördüncü büyük kartını çıkar;  valeyi. Komedyen dam ve ruayla devam eder. Doğu üçüncü turda trefl dokuzlusunu defos eder siz ça-karsınız. Nasıl devam etmelisiniz?

  Ortağınızın iyi koz desteğine rağmen eli biraz ümit kırıcı. Rakipler 24 puanla eli size bıraktıklarına göre biraz ürkek olmalılar.Pik ruası doğuda olmak şartıyla daima bir içeri oynayabilirsiniz. Fakat rakip-lerde çok fazla puan var ve bir çok doğu batı zon oynayacaktır. Dört kör normal pik çıkışıyla bir batacaktır, üç sanzatü de çıkışa bağlı olarak bir veya iki bata-caktır. Kendilerine karşı zon deklare edilmiş çiftlerden daha iyi puan alabilmek için bu iki pik kontratını yapmanız lazım.

   Bunu yapabilmenin en iyi şansını batı ikili bir karo onörü bularak yakalaya-bilirsiniz. Zamanlamanın  doğru  olması için dördüncü lövede elden dörtlü karoyu oynamalısınız. Muhtemelen batı kazanacak ve trefle hücum edecektir. Siz de hem piklerde hem de karolarda iki kere empas yapma olanağını elde edeceksiniz ve bütün hayalleriniz gerçekleşirse dokuz löve yapacak ve iyi bir skor elde edeceksiniz.