2 - Yer Oyunu

    İkili turnuva için teknikleri değiştirmek yalnız konuşma kısmına mahsus de-ğildir;elin oynanması esnasında da farklı bir tutum gerekir.  Bu tabii ki her elde özel bir tutum  gerekir anlamına gelmemelidir. Ellerin çoğu ikili turnuva esna-sında da roberdeki gibi oynanmalıdır.  Ancak ikilinin değerlendirme şekli önem verilecek noktaların ağırlığını değiştirir. Eğilim emniyetten uzaklaşma yönünde-dir. Oyuncular top alabilmek için roberde akıllarının ucundan geçmeyecek risk-lere girerler.

   Roberdeki gibi toplam puan değerlendirmesinde konuşma ve elin oynanması, oyunun birbirinden çok farklı iki kademesini teşkil ederler. Konuşmanın gayesi en iyi kontratı bulmaktır, ama yer açıldıktan sonra konuşmayı tamamen unutup oyuna konsantre olunur. Kontrat iyi de olsa kötü de olsa  onu yapmak için eli-nizden gelen bütün gayreti gösterirsiniz. Fazla yapılacak lövelerin sayısı veya-hut ta batacak lövelerin sayısı o kadar önemli değildir. Kontratın yapılması çok önemlidir.

   İkili turnuvadaki konuşma ile oyun arasındaki entegre bağlılık her zaman tam olarak anlaşılamamıştır. İkilide konuşmanın gayesi en iyi skor yazan ( en emin veya en iyi olması şart değildir) kontratı bulmaktır, ama kimse bunu her zaman bulmayı ümit edemez. Oyun esnasındaki tutumunuz konuşma esnasındaki başa-rınıza bağlı olarak değişmelidir. Konuşma esnasında ikili turnuvaya bağlı bazı kararları almanız gerekir, bunlar doğru da olsa yanlış ta olsa,oyun esnasında bu kararlara uygun hareket etmelisiniz. Konuşmadaki inanışlarınıza uygun olma-yan bir oyun tarzı benimserseniz sıfır almanız garantidir.

   Yer açıldığı zaman ilk işiniz kontratınızın bir değerlendirmesini yapmak ol-malıdır, diğer masalarda oynanacak kontratlarla sizinkini mukayese etmelisiniz. Diğer bir deyişle konuşma (parı)nı yakalayıp yakalayamamış olduğunuza karar vermelisiniz. Çoğunlukla doğru kontratta olmayı ümit edersiniz, ama bazen ideal kontratı bulamadığınız haller olacaktır.

  Bu gibi hallerde oyun esnasında ikili turnuvanın kazanma tekniklerini uygula-manız gerekir. Bunlar oynadığınız ellerin yüzde yirmisinden fazla olmamalıdır, fakat bunlara bu kitapta olasılıklarından çok fazla yer ayıracağız.

   Bazen korkak davranmış ve  garanti gibi görünen bir zonu kaçırmış olabilir-siniz, bazen de fazla atak davranıp yapılması mümkün gibi görünmeyen bir kontrata gelebilirsiniz. Hatta bazen doğru seviyede olup yanlış rengi seçmiş olabilirsiniz.

   Bu durumlarda  eğer konuşma parı hakkındaki tahmininiz doğru ise alacağınız skor çok düşük olacaktır. İyi skor kazanmanın yegane yolu konuşma esnasında-ki kanaatınıza uygun hareket etmektir. Ne kadar uzak bir ihtimal gibi görünse de bu elde sizin eriştiğiniz kontratın değil konuşma parı hakkındaki tahminini-zin yanlış olduğunu farz etmelisiniz. Yani konuşma parı hakkındaki kanaatınızı revize etmelisiniz. Düşük bir seviyede kalmışsanız, kötü dağılımların normal kontratı batıracağını kabul edin ve kendi kontratınızı yaparak hanenize artı puan yazın. Eğer çok yüksek bir seviyeye gelmişseniz sizin kontratınızın yapılabilmesi için gerekli olan dağılımı kafanızda canlandırın ve ona göre oynayın. Yok eğer kontratınızın yapılması mümkün değilse normal kontratın da normal oyuna göre batacağını kabul edin ve ters oynayarak ortalama bir skor elde etmeye çalı-şın. Eğer yanlış renkte oynuyorsanız normal kontratta olanları geçebilmek için her türlü riske girin. Oyun esnasında, konuşmanızın doğruluğunu sağlayacak, sihirli değneğe sahipmişsiniz gibi hareket edin.

   Ellerin çoğunluğunda normal kontratta olmayı ümit edersiniz ve bu durumda oyun fazla problem olmamalıdır. Makul olan emniyetli  bir tarzda yapılması mümkün olan en fazla löveyi alacak şekilde oynarsınız. Orta yoldan giderek ortalamanın üzerinde bir puan almayı garanti edersiniz, zira muhakkak bazıla-rının ideal kontrata gelemeyeceği gibi bazıları da uçacaktır.

  Makul olan emniyetli tarz nedir. Fazla löve yapmak için hangi risklere girilmelidir ve ne zaman sağlam oynamalıdır.

   Bir çok oyuncu ikili turnuvada emniyetli oynamanın  hiç bir zaman doğru ol-mayacağını  zannederler, ama bazı özel durumlarda emniyetli oynamak çok doğrudur. En aşikar hal,  yapılma ihtimali olan, kontr edilmiş bir kontratı oynar-kendir. Bunu yapmak zaten size yüksek bir skor getirecektir, bu bakımdan mümkün olan en emniyetli şekilde oynayın. Başka çok az kişinin bulabileceğine inandığınız dağılıma dayalı bir kontrata geldiğiniz zaman da fazla löve hayalini unutun ve bütün emniyet tedbirlerini alarak oynayın.

   Herkes ideal kontratta ise siz bir fazla löve yapabilmek için yüzde ellilik bir riske girerseniz sonuçta başa baş gelirsiniz. Yüzde elli ihtimalle bir fazla yapıp top alırsınız, yüzde elli ihtimalle de bir batarak sıfır alırsınız. Ancak herkesin ideal kontratta olması çok nadirdir. Genellikle bazı çiftler ideal kontratı bula-mayacaktır, kontratı yapmak ortalamanın üzerinde bir skor getirir. Bu durum-larda, kazanacağınızdan daha fazla kaybetme ihtimaliniz olduğu için yüzde elli-lik bir şans kafi değildir. Üçte ikilik bir şans kabul edilebilir ama bu konuda genelleme yapmak zordur. Gayenizin daima mümkün olan en fazla çiftten daha iyi skor yapmak olduğunu aklınızdan çıkarmadan, her hadiseyi kendi şartları içinde değerlendirmelisiniz.

         ª9763

         ©R5                     herkes zonda

         ¨A865                 dağıtan Güney

         §RV7                  Güney   Kuzey

                                      1§        1¨

         ªA842                 1ª         4ª

         ©A94

         ¨3

         §AD1062

   Dört pik kontratınıza batı karo damını çıkar. Nasıl oynamayı planlarsınız? Par kontrattasınız ve diğer çiftlerin çoğu da bu kontrata gelecektir. İş, iyi bir skor el-de etmek için kaç löve yapmak gerektiğine karar verilmesine kalmıştır.Roberde veya takım maçında kontratı yapmak için en emniyetli oyun tarzını seçersiniz ve 4-1 koz dağılımına karşı tedbir almak için çok sağlam bir oyun tarzı vardır. Koz asını çekin ve treflleri oynamaya başlayın. Rakipler üç tane koz alırlar ama başka bir şey alamazlar.

   Fakat ikili turnuvada böyle oynamak yeterli değildir, zira kozlar 3-2 dağılmış-sa on bir löve yapmak mümkündür. 3-2 dağılımın gelme ihtimali yüzde 68 dir, 4-2   ise yüzde 28. Bu durumda batmayı bile göze alarak on bir löve yapmaya çalışmalısınız.

   En iyi oyun tarzı ikinci lövede her iki elden kü-çük koz oynamak, karo geli-şine çakmak ve pik asını çekmektir. İki rakipte uyarsa trefllere döner ve on bir löveyi kazanırsınız.

   Rakiplerden birisi kontratı kontr etmiş olsaydı tekrar düşünmek için iki sebep vardır. Kozların kötü dağılmış olduğuna dair iyi bir işaretin yanında iyi bir skor elde etmek için fazla löve yapmaya gerek kalmamıştır. Kontr sizi ikinci lövede pik asını çekmek olan emniyet oyununu  yapmaya ikna etmelidir.

ªD4

         ©D6

         ¨AR1093            herkes zonda

         §A763                          dağıtan Güney

                                               Güney   Kuzey

         ªAR7                           1©        2¨

         ©AV1095            3SA      6SA

         ¨D2

         §R104

   Batı pik beşliyi çıkar ve siz yerden kazanırsınız. Kör damını oynayıp bırakır-sınız, kazanınca ikinci körü de oynayıp elden dokuzluyu koyunca batı küçük verir. Nasıl devam etmelisiniz?

   On iki löve almak  kolaydır, problem  bir fazla yapmak için en iyi yolu bul-maktır. Bu kademede bir çok oyuncu kör asını çeker. Rua düşmezse on iki lö-veye razı olmazlar ve karoları tepeden oynarlar. Mamafih, bu oyun tarzı emni-yetli değildir, doğu her iki kırmızı rengi durduruyor olabilir.

   Kör ruasının düşme ihtimali yok gibidir. Doğunun elinde dörtten az kör olsay-dı ruayı damın üzerine oynardı. Mantıklı olan kör asını elinizde muhafaza et-mek ve önce karoları denemektir. Birbirine eşit güzellikte olan iki yol vardır. Damla kazandıktan sonra ikinci turda karo dokuzlu empası yapabilirsiniz yahut ta tepe onörleri çekersiniz.

   İkinci yol biraz avantajlıdır, karo valesi üç kerede düşmez ve doğu da uymaz-sa kör ruasının düşme ihtimali için kör asını oynayabilirsiniz.  Fakat karo valesi doğuda çıkarsa ona bir el vererek on iki löve almaya razı olmalısınız.

         ª5

         ©763

         ¨AD9754            doğu batı zonda§V84                            dağıtan Güney

                                               Güney    Kuzey

         ªV1083                        1©        2©

         ©ARD4

         ¨R63

         §D2

   İki kör kontratınıza batı pik ruasını çıkar ve sonra koz onlusunu oynar. Oyunu nasıl planlamalısınız?

   Kozlar eşit dağılırsa en az  on bir löve alırsınız dört koz, bir pik çakası, ve altı karo. Fakat pik çakasına gitmek tehlikelidir. Kozların eşit dağılma ihtimali yüz-de elliden azdır ve 4-2 dağılmışlarsa batabilirsiniz de. Yerden iki pike çaksanız bile sekiz löveyi toplamak zor olur.

   Kontratınızı iyice incelerseniz bu elde risk almaya hiç gerek olmadığını görür-sünüz.  Partnerinizin normalin dışında sizi desteklemesi ikili için çok iyi bir kontratı bulmanıza yol açtı. Karoda oynayanlar en fazla on löve alabilirler, san-zatüde oynayanlar ise en fazla sekiz löve alırlar ki bu da 120 yazar. Eğer kör kontratınızda dokuz löve alabilirseniz 140 yazarsınız ve karoda veya sanzatüde oynayanların hepsini geçersiniz. Eğer kozlar 4-2 den daha kötü dağılmamışsa dokuz löve sizin için kolay bir hedeftir. Oynanmış olan ilk kozu boşlayın. Rakiple iki trefl alabilirler ama hepsi bu olur.

         ª83

         ©V

         ¨V6542                        Kuzey Güney zonda

         §A9873                        dağıtan Batı

                                               Batı Kuzey Doğu Güney

         ªARD104           3©    pas            pas    kontr

         ©964                   pas    4§             pas    4ª

         ¨AD9

         §R10

   Sizin dört pik kontratınıza batı kör asını çeker ve sonra pik dokuzlusunu oynar. Oyunu nasıl planlarsınız?

   Bu eli çok seneler önce oynamıştım ve benim başarılı olduğum ellerden biri değildi. Kıssadan hissesi olmasa bu eli yazmak istemezdim.

   Üçüncü lövede elden karo damını oynadım. Körler halen yerdeki kozla kon-trol ediliyor iken karoları sağlamak iyi bir fikir gibi geldi. Bu oyun tarzı on bir löve yapmak için en iyi şansı veriyor.

   Atladığım nokta benim kontratı değerlendirmem idi. Dört pikin çok iyi bir kontrat olduğunu anlamalıydım. Bazı çiftler dört pike gelmeyebilirlerdi. Dört piki yapmak bana çok iyi bir skor sağlardı. Bu elde fazla mantıklı iş, fazla löve-ler hayalini unutmak ve kontratı tam yapmaya çalışmaktır.  En iyi oyun, yerden bir köre çakmak,  ve kozları çekmek için trefl ruasıyla ele gelmektir. Kozlar   4-2 den daha kötü dağılmamışsa karo ruasına bir el verip on löveyi toplamaktır.

   Yanlış oyunumun cezalandırılması çok feci oldu, zira dört el şöyleydi;

               ª83

                                      ©V

                                      ¨V6542

                     §A9873

                                      _____

         ª962                                      ªV75

         ©ARD1082                                     ©753

         ¨10873                                            ¨R

         §-               ­­­         _____                  §DV6542

                     ªARD104

                                      ©964

                                      ¨AD9

                                      §R10

   Rakipler karşılıklı çakalarla kozlarını bitirince bana yedi löve kalmıştı, bere-ket çok sakin bir kişi olan partnerim gırtlağıma sarılmak yerine dalga geçmeyi tercih etmişti.

   Kör asından sonra koz oynanması karşısında Güney kör çakıp ele doğru karo oynarsa on iki löve yapar. Bu tabii açık elle yapılacak bir oyundur normal ola-rak daha az sayıda kartınız olduğu için ele trefl ruası ile gelmeniz daha emni-yetlidir. Kartların dağılımına göre batı buna çakar ve  bir kör daha alır. Fakat karo ruasının tekten gelmesi ile on löve gene yapılmış olur.

 Merak saikasıyla sonradan skor kartını inceledim. Bazı Kuzey Güneyler kör kontratına karşı defansta kalmışlar, 50 ile 500 arasında skor yazmışlar, çoğu iki veya üç pik oynamışlar, bazıları yapmış bazıları batmış. Kimsenin dört pik deklare etmemiş olduğunu görünce başımdan vurulmuşa döndüm. Fazla löve yapma hırsım yüzünden toptan sıfıra düşmüştüm.

   Son bir kaç el fazla löve yapmak için zorlamanın tehlikelerine işaret ediyor-lardı, fakat fazla löve yapabilmek için riske girmeniz gereken bir çok hal ola-caktır.

 

 

 

 

 

 

         ªV7643

         ©R65¨AD104              Doğu Batı zonda

         §V                                dağıtan Güney

                                               Güney Kuzey

         ªAR10852          1ª              4ª

         ©A72

         ¨76

         §85

   Batı herkes tarafından oynanacak olan kontratınıza karşı trefl ruasını çıkar, doğu yediliyi verir. Batı ikinci lövede kör valesini oynar, yerden rua ile kazanır-ken doğu dokuzluyu verir. Koz asını oynayınca dışarıdaki kozlar biter ve karo onlusu empası valeye kaybeder.  Doğu kör üçlüsünü oynar siz asla kazanırken batı dörtlüyü verir. Şimdi ne olacak?

   Karo damı empası tutuyorsa bir fazla yaparsınız ama tutmazsa doğu bir de kör alarak sizi batırır. Bu tam bir top veya sıfır sorusudur ve yüzde 52 şansla empa-sa güvenmek fazla cazip değildir. Ancak fazla löve yapmak için başka bir yol yoksa riske girmeye değer.

   Fakat daha emniyetli bir başka yol daha vardır. İkinci turda karo damı empası yerine karo asını oynamak ve sonra küçük bir karoya çakarak ruanın üç turda düşmesini ümit etmek. Bu oyun tarzı ile bir fazla löve yapma şansı daha azdır ama hiç olmazsa on löveyi garanti edersiniz. Bu şekilde sıfır alma riskiniz yoktur.

   Kuzeyin karoları AD104 yerine AV104 olsa idi durum çok farklı olurdu.

                   ªV7643

                   ©R65

                   ¨AV104              Doğu Bati zonda

                   §V                                dağıtan Güney

                                                        Güney   Kuzey

                   ªAR10852          1ª          4ª

                   ©A72

                   ¨76

                   §85

   Aynı çıkış olduğunu ve ikinci karo empası yapıp yapmama kararı verme aşamasına kadar bütün oyunların aynı olduğunu farz edin. Bu durumda ikinci empas yüzde 68 den fazla şansla başarılı olacaktır.

   Her iki halde de iki kere empas yaparak birden fazla löve yapma ihtimali aynı (yüzde 76) olduğu halde ikinci durumda daha fazla başarı şansı olması insana acayip  gelebilir. Esas sebep yerde  damın olduğu durumda  ilk empasta şansını-zın büyük bir dilimini kullanmış olmanızdır. Onlu empası yaparak valeye kaybettiğinizde yüzde 76 şansınızın 50 sini kullanmış oldunuz, ikinci empasa kalan yüzde 50nin 26sını  yani yüzde 52 yi bıraktınız.Yerde valenin olduğu durumda ilk empasta toplam yüzde 76 şansın yalnız 24ü (batıda her iki onörün de bulunması) kullanılmış oldu. Bu durumda kalan yüzde 76  nın 52si  yani yüzde 68,4 başarı şansı vardır.

   Kalan karo onörünü kupla düşürme alternatifi hala vardır ama bu defa o kötü bir oyundur.  Bu bakımdan nefesinizi tutup ikinci karo empasını yapmalısınız.  Genel olarak bu oyun tarzı size emniyetli oynayanlara nazaran daha yüksek puan sağlayacaktır.

 

         ª875

         ©6432

         ¨A754                 herkes zonda

         §AV                    dağıtan Güney

                                               Güney   Kuzey

         ªRD                    2SA            3SA

         ©ARD95

         ¨R82

         §R86

   Üç sanzatü kontratınıza batı pik onlusunu çıkar ve doğu valeyi oynar. Bu oyunu nasıl planlamalısınız?

   Kontratınız iyi değildir.  Stayman  veya baron kullanmamak için ortağınız muhakkak geçerli bir mazeret bulacaktır. Başka hiç bir çift bu eli  üç sanzatüde oynamayacaktır. Diğer çiftlerin hepsi dört kör oynayacaktır ve göreceğiniz gibi bir pik ve bir karo kaybederek  on bir löve yapacak ve kendi hanelerine 650 yazacaktır. Maalesef sanzatüde yalnız on löve vardır.

   Bu durumda hatalı deklarasyonunuzun doğru olduğunu kabul edip ideal kon-tratın beş kör değil beş sanzatü olduğunu farz etmelisiniz. Sanzatüde on bir löve yapmanın yegane yolu trefl damını batıda bulmak ve vale empası yapmaktır.

   Tehlikeli gibi görünen trefl vale empasının aslında hiç bir riski olmadığını fark etmek çok önemlidir. Empas tutmazsa  tabii ki kontratınız batar. Fakat kontratınızın batması ile alacağınız sıfır, herkes beş kör yaparken sizin dört sanzatü yaparak alacağınız sıfırdan daha büyük olmayacaktır.

   Empas kesin sıfırınızı, yüzde elli ihtimalle  top yapma imkanını sağlamak-tadır.

 

 

 

 

 

 

 

         ªD763

         ©62¨DV85                zon yok

         §V104                dağıtan Güney

                                      Güney   Kuzey

         ªARV                 2SA     3§

         ©DV8                  3SA     -

         ¨R73

         §AR93

   Üç sanzatü kontratınıza beşli körü çıkar. Doğu asla kazanır ve dokuzluyu döner, batı üçlüyü verince el vale ile sizde kalır. Nasıl oynamayı planlıyorsu-nuz?

   Partneriniz en nihayet baron kullanmayı öğrenmiş ama bu elde size pek bir faydası yok. Toplam yirmi yedi puanınıza rağmen dokuz löve yapma şansı çok az görünüyor. Körler 5-3 dağılmış ve rakipler kominikasyonlarını muhafaza et-tiler, karo asının kimde olduğu önemli değil. Karo oynadığınız taktirde bir içeri gireceksiniz.

   Batıda uzun körler olduğuna göre trefl damının doğuda olma ihtimali daha yüksektir. Fakat trefl empası yapmak için pik valesinin üzerine yerden damı oynayarak yere geçmeniz lazım, yani kontratınızı yapabilmek için pikler de 3-3 dağılmalı. Bütün bunların olması ihtimali yüzde 20 den fazla değildir. Yüzde kırk beş ihtimalle trefl damının batıda olması halinde iki batacağınızı da hesap-layıp ona göre karar vermelisiniz.

  Başarı şansınız çok düşüktür. Sizin esas gayeniz, kontratı yapmak değil diğer oyuncuları geçmektir. Herkes bu üç sanzatü kontratını deklare edecektir, ve defans otomatik gibi göründüğüne göre herkes aynı problemle karşı karşıya kalacaktır. Efendice karo oynayarak bir içeri gitmek  ehveni-şerdir.   Kontratı yapmaya çalışmak yerine bu şekilde oynamak size ortalamanın üzerinde puan getirecektir.