Çıkış Gösteren Kontrlar

   Bunun en çok bilineni üç sanzatü kontratının kontrudur. Siz veya ortağınız bir renk söylemişse kontr bu rengin çıkılmasını ister. Her ikiniz de renk söylemiş-seniz, kontr onu atanın renginin çıkılmasını ister. Defansta kalan oyuncuların hiç biri renk söylememişse kontr  yerin ilk deklare ettiği rengin çıkılmasını ister, ve nihai olarak hiç kimse renk söylememişse  kontr  ortağa kısa olan majör ren-gini çıkmasını söyler.

   Bu tip kontrlar roberde ve takım maçlarında çok faydalıdır. İkilide bunlar çok dikkatli kullanılmalıdır. Kontrun  faydalı olabilmesi için istediğiniz çıkışın kon-tratı batıracağından emin olmalısınız. İstediğiniz çıkışa rağmen oynayan dokuz löve toplayabiliyorsa diğerleri  kontrsuz fazla löve yapsalar bile siz sıfır alırsı-nız. Her hangi bir şüpheniz varsa pas geçip ortağınızın doğru atağı bulmasına dua etmek daha iyidir.

   Çok sağlam gibi görünen löveler bazen öyle olmayabilir. Benim  top alacak-ken sıfır aldığım bir el şöyleydi.

   ªDV2                                  zon yok      dağıtan batı

   ©63                            batı             kuzey          doğu güney

   ¨RDV1093      1SA            pas             2§           2¨

   §A8                           pas             pas             3SA   ?

   Benim elime göre  oynayan maksimum yedi löve alabilecekti -iki pik, dört kör ve kar ası-   ve ortağın karo çıkması için kontr attım. Yeri görünce pişman ol-dum,  eller şöyleydi:Batı                      doğu

ª953                   ªAR106

©A87                            ©RDV94

¨A84                            ¨75

§RD103              §76

   Ortağın karosu vardı ama doğunun hatalı deklarasyonunu hesaba katmamış-tım. Batı ikinci karoyu kazandı ve körleri çekmeye başladı. Ben ikili piki, se-kizli trefli ve onlu karoyu defos ettim, ama deklaran durumu anladı ve pik onör-lerimi düşürerek bir fazla löve yaptı

   Diğer bütün doğubatı çiftler dört kör oynayıp on löve yapmışlardı. Ben  üç sanzatü deklaresi üzerine pas geçseydim ortak gene karo çıkardı ve ben dört löve alacak şekilde emniyetli oynardım ve top alırdık.

   Şilemlerin kontruna gelince resim çok farklıdır.

Diğer briç  oyunlarında olduğu gibi ikilide de  normalin dışında bir atak isteyen Laytner (Lightner)  kontru çok faydalı bir anlaşmadır. Size karşı deklare edilmiş herhangi bir şilem size daima kötü bir skor verecektir, bu bakımdan çıkış gös-termek için kontr atmak, kaybettireceğinden çok daha fazla kazanç sağlar.

   ª83                                     zon yok dağıtan kuzey

   ©9762                                 batı             kuzey          doğu güney

   ¨-                                                 pas             1¨            2§

   §RD108652              2ª              pas             3ª            pas

                                               4SA            pas             5©           pas

                                               6ª              pas            pas             ?

   Size karşı altı pik yapılırsa hemen hemen hiç puan alamayacaksınız, karo çıkışı istemek için kontr atıp başka bir yerden bir löve daha kazanmayı ummak genellikle kazançlı çıkmanıza sebep olacaktır. Batı altı pikte oynamayı tercih ettiği için altı sanzatüye dönüp şilemi gene de yapma ihtimali az görünmektedir.

 

    Rakiplerin trial bidleri veya cue bidleri de size fırsatlar sağlayabilir.

   ª9843                        herkes zonda  Dağıtan batı

   ©52                            batı             kuzey          doğu  güney

   ¨RV1084                  1ª              pas             2§              pas

   §104                          2©              pas             3¨              ?

   Doğunun karo rengi olabilir veya olmayabilir, ama kontr atmada hiç risk yok gibidir. Elinizdeki karoların sayısı ve kalitesi sürkontr ihtimalinin sıfır mertebe-sinde olduğunu göstermektedir. Ortağınızın karo çıkışı nihai kontratı batırmaya-bilir ama fazla löveleri minimuma indireceği kesindir.

   Şileme giderken kullanılan Blackwood konvansiyonu da en fazla istismar edi-len aletlerden biridir. Konuşmalar belirli seviyeye geldikten sonra bir çok oyun-cu hemen Blackwood düğmesine basar ve çarkların dönmesini zevkle seyreder. Bu açıkgöz  defans oyuncularına çıkış gösteren kontr atma imkanı verir.  ª87                                     zon yok dağıtan batı

   ©RD54             batı             kuzey          doğu  güney

   ¨10873            1ª              pas             3§              pas

   §R62                         3ª              pas             4ª              pas

                                      4SA            pas             5©              ?

   Burada kontr aşikardır. Her zaman başarılı olmayabilir, ama genellikle karlı olacaktır. Ortağınız Blackwooda verilen cevabı veya diğer yüksek seviyedeki cue bidleri  kontr etmediği zaman çıkarılacak negatif ip uçları da az faydalı değildir.