Baskıyı devam ettirmek

Eğer ortağınızla iyi bir fitiniz varsa  konuşmaya girmeli ve mümkün mertebe mücadele etmelisiniz. Puanların çoğu onlarda olsa bile  deklarasyonu kolayca kazanmalarına izin vermeyin. Bir iki itekleme ile onları limitlerinin üzerine çıkarabilirsiniz.

   En büyük problem nereye kadar gidebileceğinizi bilmektir, kararınıza tesir edecek iki ana faktör vardır- (a) zon durumu ve (b) patron renk kimdedir. Açıkça  zonda iken fazla hovarda davranmayı  göze alamazsınız. Rakipler kontr çekmekte daha atak davranacaklardır ve sizi bir batırsalar bile yapacakları part skordan elde edeceklerinden daha fazla puan alacaklardır.

Patron renge sahip olmak da size büyük avantaj sağlar, tabii, siz iki seviyesinde kalırken rakipleri üç seviyesine çıkmaya zorlarsınız.Hem zon durumu  hem de renk avantajı sizin lehinizde iken part skor mücadelesinde atak davranabilirsiniz.

         ªR965                 doğu batı zonda  dağıtan batı

         ©V9743              batı   kuzey          doğu güney

         ¨8                       1¨     pas            pas            kontr

         §AV4                  2¨     2ª             pas             pas

                                      3¨     pas            pas             ?

   Muhakkak batının kuvvetli bir eli var ve onu üç seviyesine ittiğiniz için nor-mal olarak memnun olup bırakabilirsiniz. Ancak bu elde çok iyi dağılım ve  çok az defans löveniz var bu bakımdan bir hamle daha yapmaya değer. Üç karoyu batırabilmeyi hayal etmek çok zor, ama pike oynadığınız taktirde sekiz löve al-manız muhtemel gibi görünüyor. Bu sebeple üç pik deklare etmelisiniz, kontr edilip bir batarsanız bile  vereceğiniz 100, üç karoda vereceğiniz 110dan  az olur.

 Bütün eller:

                     ªDV83

                                      ©R102

                                      ¨R102

                                      §875

         ªA10                   _____                  ª742

         ©A85                                               ©D6

         ¨AD95432                             ¨V7

         §R                       _____                  §D109632

                                      ªR965

                                      ©V9743

                                      ¨8

                                      §AV4

   Dikkat edin batının yapabileceği en iyi şey kontr atıp  100 puanı kabullen-mektir. Bu elde 3 pik kontrlu bir içeri par neticedir. Üç pik deklare ederek parı garanti edersiniz, ve rakipleri büyük bir baskı altında bırakırsınız. Parı yenme-nizin iki yolu vardır. Rakipler sizi kontr etmeyebilir, ki size eksi 50 yazar, ve daha da iyisi onlar 4 karoya çıkabilirler. Bu kontrat normal defansla her renkten bir el alınarak  batırılır ve size muhteşem bir artı 100 yazar.

   Batı dört karo deklare ederse de kuzeyin kontr etmemesi gerektiğini de not edin lütfen. Konuşmalardan, rakiplerin puanlarının sizden fazla  olduğunu an-lamış olması gerekir, bu tip ellerde kontra hiç lüzum yoktur. Hanenize  yazılan artı herhangi bir değer iyi olur.  Dört karo batarsa kontr çok fazla bir şey kazan-dırmaz ama dört karo yapılıyorsa averaj skorunuzu sıfıra indirirsiniz. Sizin taraf baraj yaparak rakipleri bir seviye yukarı iteklediyse onları kontrsuz oynatmalısı-nız.  Bazı çok zayıf ellerle de  rekabete girmek  çoğunlukla tavsiye edilir.

         ª7                       zon yok dağıtan doğu

         ©D874                batı             kuzey          doğu  güney

         ¨AV963                                          1ª              pas

         §V63                  2ª              pas             pas             ?

   Burada kontr çekmeye değer. Hiç şüphesiz puanların çoğunluğu rakiplerde ama ikisi de limitlerini belli ettiler ve ortağınızda on civarında puan olması ge-rekir. Onlarda fit olduğuna göre sizde de bir fit olmalıdır ve onları bir seviye yukarı iteklemek için gayret etmelisiniz.

         ªRV5                  zon yok dağıtan batı

         ©10873               batı             kuzey          doğu  güney

         ¨A4           pas             pas             1©              pas

         §V1064              2§              kontr pas             2ª

                                      3§              pas             pas             ?

   Şimdi pas geçmelisiniz. Partner başlangıçta pas geçti ve ikinci turdaki kontru puandan ziyade iyi dağılımı olduğunu belirtiyor. Puanların çoğu rakiplerde on-ları üç seviyesine iteklemekle gerekeni yaptınız.

   Baskı uygulamanın en uygun zamanı da rakipler bir renk söylemeden evvel-dir.

         ªRDV3               herkes zonda dağıtan güney

         ©V105                güney         batı             kuzey          doğu

         ¨AV104    1ª              pas             2ª              kontr

         §7                       ?

   Burada barajımsı olarak üç pik demelisiniz. Dokuz löve yapıp yapamaya-cağınızı bilmiyorsunuz ama sekiz yapacağınız kesin. Rakipleriniz sizi kontr ederek 200 alabilirler belki ama bunu yapacakları kesin değil. Kontrsuz oyna-manıza müsaade edebilirler veya dört seviyesinde kötü bir kontrata gelebilirler.

   Bir çok ellerde puanların hangi tarafta fazla olduğu anlaşılamaz. Puanlar eşit olarak dağıldığında ve dağılım çok dengesiz değilse iki tarafta kendi renklerinde takriben sekiz löve yapabilir. Skor kağıdında artı ve eksi değerler olacaktır ve hedefiniz kendi hanenize artı değer yazmak olmalıdır. Bunu yapmanın yolu ra-kipler eli oynamakta ısrar ederlerse onları üç seviyesinde oynatmaktır.

 

         ªV762                 herkes zonda dağıtan batı

         ©A97                  batı             kuzey          doğu  güney

         ¨V653                 pas             pas             1¨              pas

         §D9           1©              kontr sürkontr     1ª

                                      pas             pas             1SA            pas

                                      2¨              2ª              pas             pas

                                      3¨              pas             pas             ?Yeterse yeter. Rakipler üç seviyesinde ve pas geçme zamanı geldi. Top almaya ihtiyacınız yoksa ve sıfır alma riskine girmek istemiyorsanız kontr etmeyin. Hanenize yazacağınız artı değer ortalamanın üstünde olacaktır.

         ªR73                            zon yok dağıtan güney

         ©4                       güney         batı             kuzey          doğu

         ¨AD965    1¨              kontr 1SA            2©

         §A1093              ?

   Bir daha konuşmak tehlikelidir ama rakibi iki seviyesinde rahat bırakmak daha tehlikelidir. Bu bakımdan üç trefl deklare etmelisiniz.  Üç trefl veya ka-roda kontrlu eksi 300 alma ihtimali pas geçerseniz eksi 110 alma ihtimalinden daha azdır.

 

Ne zaman kontr  atmalı

   Şimdiye kadar olan bütün ellerde rakipleri part skorda kontr etmemenizi tav-siye etmiştim. Mamafih, herkesin bildiği gibi, part skorların kritik  hallerde kontr edilmesi gereken bir çok eller vardır. Puanların çoğunluğu sizde iken ra-kipler kontratı sizden çalmaya çalışıyorlarsa tam kontr etme zamanıdır.

   Puanlar sizde iken sizin yönünüzde oynayan çiftlerin çoğu hanelerine artı değer yazacaklardır. Her hangi bir artı değer yazmak iyi bir hedef olmayacaktır. Hedefiniz büyük bir artı değer yazmak olmalıdır. Rakipleriniz heyecanlanıp si-zin garanti part skor kontratınıza karşı baraj yapmakta ısrar ederlerse tam cezayı ödemelidirler. Sizi bir seviye yukarı iteklemelerine müsaade etmektense onları kontr ederek maksimumu almayı hedeflemelisiniz.

   Part skor ellerinde 200 veya 300 lük bir ceza daima top veya ona çok yakın olacaktır, bu bakımdan arada sırada hatalı kontrlarla rakiplere top vermekte de fazla mahzur yoktur. Tecrübeli ikili oyuncuları beş kerede bir kere rakiplerini kontr ederek zona sokmayı göze alır. Kontrları büyük bir kar sağlayacaktır, zira her sıfıra karşı dört top alacaktır.

         ªR106                 herkes zonda dağıtan kuzey

         ©R75                   batı             kuzey          doğu  güney

         ¨V103                                   1©              1ª              1SA

         §V963                2ª              3¨              pas             3©

                                      3ª              pas             pas             ?

Puanlar sizde ve dokuz el alacağınızdan emindiniz. Mamafih on el yapmanıza pek ihtimal yok. Bu gibi hallerde top almak için kontr etmelisiniz.

   Üç piki batıracağınızdan emin değilsiniz, ama kontrun riski yok gibidir. Üç pik yapıyorsa eksi 140 sizin için çok kötü bir skor olacaktır eksi 530 da pek farklı olmaz. Fakat sizin yönünüzde herkes üç kör yaparak 140 yazarken siz 100 yazarsanız da sıfıra yakın alırsınız.

   Eller şöyle olabilir:ªA765       herkes zonda dağıtan batı

         ©DV3                  batı   kuzey          doğu  güney

         ¨42                     1©    kontr 2©              2ª

         §D863                3©    pas             pas             ?

Gene puanların çoğunun sizde olduğu görünüyor ve rakip renginde defans de-ğerleriniz var ve muhtemelen bunlar pik kontratında hiç bir işe yaramaz , bunun için kontr iyi bir skor elde etmenin en emin  yolu  olarak görünmektedir.