Blokaj Taktikleri

   Rakipler konuşmaya katılmazlarsa madalyonun diğer tarafını görürüz. Şimdi atağı yapacak olan onlardır ve sizin gayeniz onların seçimlerine  mümkün mer-tebe en az yardım sağlamak olmalıdır.

   Konuşmanın iki gayesinde daima çatışma vardır. Elinizdeki kartlarla en iyi neticeyi elde etmek istiyorsunuz ama düşmanın da elindekilerle en iyisini yap-masını istemiyorsunuz. Genellikle, ortağa nihai kararı vermekte yardımcı olacak en detaylı bilgileri vermekle,  rakiplere mümkün olan en az bilgiyi verecek  gömmeyi yapmak arasında seçim yapmak durumunda kalırsınız. İkili de genel-likle gömmek daha başarılı olur.

   Rober veya takım maçında  kontratın batmasını sağlayacak ilk atak belki beş elde bir kere kritik olabilir. Diğer taraftan ikilide ise, atak bir löve fark ettirdiği taktirde, iki elde bir kere kritiktir. Bu bakımdan  adım adım ilmi konuşmak yerine toptan gömmek daha iyi netice verecektir.

   Limit arttırmalar pek fazla bilgi vermedikleri için tercih edilmelidir. Zayıf sanzatünün faydalarından biri de arttırmanın

 1SA           3 SA

 olarak yapılması ve atak yapacak kişiye elindeki on üç karttan başka hiç bir endikasyon vermemesidir. Şöyle bir konuşma ise ne kadar  yol göstericidir:

                   güney                   kuzey

                   1ª                       2§

                   2¨                       3ª

                   3SA                     pas

   Batının elinde  konuşma nasıl olursa olsun çok uygun çıkış belirten bir dağı-lım olabilir. Fakat muhtelif alternatifler arasında seçim yapması gereken bir elide olabilir ve ikinci konuşma tarzında öldürücü atağı bulma ihtimali daha fazla-dır.

   Bütün ellerin hababam usulü deklare edilmesi gerektiğini iddia etmiyorum. En iyi kontratı bulmak için detaylı araştırma yapılması gereken eller muhakkak ki olacaktır ve bunlarda  rakiplere yol gösterme pahasına  her türlü konvansiyonu kullanmalısınız. Fakat nihai kontratın ne olacağına dair bir kanaatiniz oluşunca  onu hemen deklare etmelisiniz. Par kontratı bulmadaki kaybınız rakiplerin çı-kışta vereceği fire ile genellikle kompanse edilecektir.

   ªRD104           zon yok      dağıtan güney

   ©D2                           güney                   kuzey

   ¨AR6                        1§                       1©

   §AV95             ?

   Elin bütün imkanlarını araştırmak için en iyi deklarenin iki pik olduğunda hiç şüphe yoktur. Fakat, bilhassa ikilide, en  kazançlı konuşmanın  doğrudan üç sanzatüye sıçramak olduğuna inanıyorum. Daha üstün olan pik kontratını bula-madığınız için kaybedeceğiniz puanları üç sanzatüye pik çıkışı yapıldığı zaman fazlasıyla kazanacaksınız.

   Deklarasyon, netice olarak, ihtimallerin tahmininden ibarettir. Adım adım deklarasyonun doğrudan zon deklare etmekten daha iyi bir kontratı sağlaya-cağının garantisi yoktur.

   ªRDV94          herkes zonda dağıtan güney

   ©6                              güney                   kuzey

   ¨AD976                    1ª                       2SA

   §DV                                   ?

   Burada  ortağınızda çok özel bazı kartlar olduğu taktirde şilem olabilir ve bun-ların olma ihtimali de araştırmaya değmeyecek kadar azdır. Üç karo deklare ederek elinizi açıklamaya lüzum yoktur. Dört piki gömüverin. Karo atağı yapıl-masının dışında dağılımınızı saklamanız oyunda ilave bir löve kazanmanıza yol açabilir.

   ªAD1063                  herkes zonda dağıtan güney

   ©RD3                                  güney                   kuzey

   ¨AV75                      1ª                       2©

   §7                              ?

   Buraya kadar okumaya devam eden okuyucumun batıya üç karoyu kontr etme şansı vermeyeceğine inanıyorum. Aşikar ve doğru deklare kantitatif olarak dört köre yükselmektir. Ortak şilem düşünüyorsa o araştırma yapabilir.Son bir örnek:

   ªAD106           herkes zonda dağıtan güney

   ©AD1073                           güney                   kuzey

   ¨AR8                                  1©                       3©

   §2                              ?

   Eğer ortağın elinde limit arttırmaya değer puan varsa on iki löve için makul bir oyun şekli olmalıdır. En kötü ihtimalle bir empas gerekebilir. Gran şilem ihtimali ise yok denecek kadar azdır, bu bakımdan papatya toplar gibi renkler arasında dolaşmaya lüzum yoktur. Doğrudan altıyı deklare edin ve rakipleri dağılımınız  hakkında karanlıkta bırakın.