İkili Kontratları

 Baraj taktikleri ilerideki bölümlerde incelenecektir. Bu arada dikkatimizi ikili skor sisteminin yapıcı konuşmalara tesirine yöneltelim.

   Rakipler araya girmezse sizin gayretiniz ‘parı’  geçmek değil onu yakalamak yönündedir. Mamafih majör renkler ve sanzatüde alınan birkaç fazla puan için bazı riske girilmelidir.Puanların çoğunluğu sizin tarafınızdaysa sizin yönünüzde oynayan çiftlerin çoğu kendi hanelerine  artı puan yazacaktır,  iyi bir netice almak için en büyük artı puanı elde etmeyi hedeflemelisiniz. Bu sebeple bazen sağlam bir minör kontratı yerine majör veya sanzatü kontratı seçmelisiniz.  Zon seviyesinde bu çok önemlidir. İkili turnuvada başka bir alternatif zon ihtimali varken beş minöre oynamak hiç bir zaman akıl karı değildir.

                   ªAD10

                   ©64

                   ¨AD84                         zon yok

                   §AV103              Kuzey Güney

                                                        1¨       1ª

                   ªRV73                         3ª       4ª

                   ©8

                   ¨R107632

                   §75

Yukarıdaki konuşma tipik bir ikili deklaresidir. Beş karo en emin zon kontratı-dır, ama bu yalnız 400 yazacaktır. Dört pikte de kozlar en kötü 4-2 dağılmışsa aynı on bir löve vardır. Bu durumda 450 yazılacaktır ve ikili için daha üstün bir kontrattır. Eğer rakiple bir karo kupu alsalar dahi  on löve alınıp 420 yazılacak-tır ve bu dahi karo kontratını oynayanlardan daha iyi bir neticedir.

   Tercih daha ziyade minör renk ile sanzatüde zon yapmak üzerinedir ve tecrü-beli oyuncular yapma ihtimali olduğu zaman daima sanzatüyü tercih etmekte-dirler.

         ª7

         ©4

         ¨AR1087643               herkes zonda

         §D62                                     Güney Kuzey

                                                        1§      1¨

         ªAV63                                   1SA    3SA

         ©R95

         ¨D5

         §AV87

Kuzeyin konuşulmamış iki renkte singleton ile 3SA ye yükselmesi çok uç bir hareket gibi görünebilir ama sanzatüde en az on löve alınır ve bu beş karo oynayanlardan daha fazla puan yazar.

Roberde veya takım maçında kuzeyin ikinci deklaresi beş karo olacaktır ama ikilide bu kafi değildir. Eğer herhangi bir şekilde yanlış hesapla kuzey üç sanza-tü seviyesini geçerse  beşe oynamaktansa  şilem deklare etmelidir. Şilemin batma ihtimali vardır ama beş karo oynayıp  bir fazla yapsa bile sıfır almaktansa şilemi oynayıp top alma şansını denemelidir.   Bu söylenenler minörde hiç bir zaman beşe oynanmamalıdır manasına  gel-mez. Bazen öyle eller gelebilir ki yegane zon kontratı minörde beş olabilir. Beş minöre oynamamayı prensip haline getiren oyuncular  ümitsiz bir şilemde bir içeri girerek sıfır alırlar.

                            İki taraf zonda dağıtan doğu

ªA7                   Batı   Kuzey        Doğu Güney

©AV53                                                     1©              2§

¨-                                  2©      3§            pas    ?

§A1086543

   Bu kademede güneyin en mantıklı konuşması beş trefl olacaktır, altı aç göz-lülük, üç sanzatü ise acayip bir kumar olacaktır.

   Üç sanzatü sık sık  dört  majör yerine de tercih edilebilir.

         ªARD1063                            zon yok

         ©764                             dağıtan kuzey

         ¨D2                              kuzey            güney

         §97                                        1SA                     ?

    Ortak zayıf sanzatü açınca dört pik yerine üç sanzatü deklare etmek için üç sebep vardır.      Birincisi, ilk çıkışın partnerin eline doğru olması daha iyidir. İkincisi her halükarda maksimum alınacak löve sayısı dokuz olabilir ve üçün-cüsü dört pik oluyorsa bile sanzatüde de aynı  sayıda löve alınabilir.

   İlk sebebe karşı,transfer kullanarak çıkışın partnerin eline doğru olması sağ-lanabilir ama diğer iki sebebin ağırlığı  ikili turnuvada üç sanzatüyü  daha  iyi bir deklare yapar. Tabii yanlış da olabilir. Partnere dört pikin yapılabileceği ve üç sanzatünün batacağı yahut yalnız dokuz lövede kalacağı eller verilebilir. Ama bu haller genellikle azınlıkta olacaktır, ve ikilide insan daima iyi bir skor elde etme ihtimali yüksek olan kontratları seçmelidir.

   Minör veya majör de olsa, kapalı olan bir renginiz varsa üç sanzatü genellikle daha iyi skor elde etmeye  yarayan en iyi yerdir. Fakat, renginizde boşluklar varsa renge oynamayı tercih etmelisiniz. Majör bir renkte dört dört fit varsa renge oy-namanız halinde sanzatüye göre genellikle bir lö-ve fazla yaparsınız. Majörün dördü üç sanzatüye göre daha fazla yazar. Dört sanzatüye göre de ma-jörün beşi fazla yazar. Böyle durumlarda yani dört dört majör fiti olunca renge oynamak tercih edilmelidir.

 

        

 

 

 

 

 

ªA865

         ©RV52                         herkes zonda  

¨R8                              dağıtan kuzey

         §R74                                     Kuzey     Güney

                                                        1SA            2§

         ªV742                                   2©              2SA

         ©D10                                     4ª              pas

         ¨A764

         §A32

   Stayman konvansiyonu bazen rakiplere çok fazla bilgi veriyor olabilir ama dört dört majör fiti bulmaktaki avantajı ikili turnuvada bile dezavantajlarından daha fazladır.

   Yukarıdaki elde zayıf sanzatünün maksimum puanına  sahip olan kuzey, fit garanti olunca  ikinci majörde doğrudan zon deklare ederek ortağını rahatlatır.

   Dört pik yapmak için kozda normal 3-2  dağılımdan pek fazla bir şeye ihtiyaç yoktur. Halbuki üç sanzatüde dokuz löve alabilmek için bile çok şanslı olmak gerekir.

   Dağılım 5-3,5-2 ve hatta 4-3 olduğu zamanda karar daha zordur.  Kup yapma imkanı olduğu zaman  ve tepe onörler bakımından zengin fakat ara onörleri bu-lunmayan  ellerde majör renkte zon tercih edilmelidir. Mamafih her zaman uyulması gereken kurallar konulamaz. Üç sanzatü en ucuz zon deklaresi olma-sının yanında batırılması gerektiği halde yapılmasına imkan tanınan zondur da aynı zamanda.

                                      ªD63

                     ©1076

                                      ¨42

                                      §ADV74

         ª105          _____                  ªA92

         ©R9432                    K           ©D82

         ¨DV98                B       D               ¨1075

         §92                         G                     §R1083

                                      ______

                     ªRV874

Herkes zonda       ©AV

Dağ: Güney                   ¨AR63

                                      §65

                   Güney        Kuzey

                   1ª              2§

                   2SA            3ª

                   4ª              pas

   Normal ikili deklaresi yukarıdaki gibi olmalıdır, fakat kuzeyin iki trefl ceva-bını duyunca hemen üç sanzatüyü gömen oyuncuları hepimiz biliriz. Bu defa onlar top alabilirler, zira hem  dört pik hem üç sanzatünün batırılması gereki-yorsa da  fiiliyatta üç sanzatünün yaptırılma ihtimali daha fazladır. Normal bir defansla dört pik batar halbuki üç sanzatüyü batırmak için elleri görüyor gibi oynamak lazımdır.

  Nitekim  sadece kuzey ve güneyin ellerini görerek deklare edilmesi gereken zon dört piktir, ve yapabilirseniz alacağınız 420 size top getirir. Batarsanız bile başkaları da aynı durumda olacağından bir kaç puan alırsınız.