İlk Yumruk

Atak konuşma açış deklarasyonuyla başlar ve bir seviyesindeki en yüksek deklarasyon sanzatüdür. Bu kuvvet ve dağılımınızı belirli limitler arasında be-lirtir ve rakiplerinize zor anlar yaşatırken ortağınızı rahatlatır. Bir seviyesini tamamen kapatırken rakiplerinizi ya konuşma dışında kalmak veyahut ta konuş-malarına iki seviyesinde başlamak tercihi ile karşı karşıya bırakırsınız. Her iki tercihte de onlar için tehlike olabilir.

   Gitgide daha fazla oyuncu ikili  turnuva için zayıf sanzatüyü tercih  ediyorlar. Sebeplerden biri gelme frekansının yüksek olması. Oyuncular  atak ve yarı baraj olan bu deklarasyonu mümkün olduğu kadar çok kullanmak istiyorlar. Briç elle-rinin yüzde 9,7 sinin  zayıf sanzatü (12-14 puan), yüzde 4,9 unun ise kuvvetli sanzatü (15-17 puan) aralığına düştüğünü belirtmek önemlidir. Yani sırf gelme sıklığına bakarak bile  zayıf sanzatü ikili turnuva için üstün bir silahtır.Bu argüman zon durumu ne olursa olsun geçerlidir. Zayıf sanzatünüz kontr-lanıp 500 veya 800 verdiğinizde bazen sıfır alacaksınız. (İşin ilginci sanzatünün kontrlanmasından 1100 kaybedildiği-nin en son hatırladığım vaka beş yıl önce idi ve o da kuvvetli bir sanzatü açılışı idi.)

   Ancak zayıf sanzatü her kullanılışında size par’a göre küçük başarılar sağla-yacaktır, ve ikilide (hatırlayın)  bir deklarasyonun faydalılığını, kazandırdığı veya kaybettirdiği puan değil başarılı olma frekansı belirler.

   Renk açmaya gelince, minimum puan sınırlamaları boynunuza değirmen taşı geçirilmiş hissini verir. İkili turnuva oyuncusunda löve alma gücü yüksek distri-büsyonel bir el olunca suskun durması daima aleyhine olur.

 

  Yukarıdaki ellerin ikisi de deklarasyon konusundaki kitaplarda vazedilen standartlara göre açmaya uygun değildir. Fakat başarılı oyuncuların hemen hemen hiç birisinin bu elleri hangi zon durumunda  ve hangi pozisyonda olursa olsun açmadan duramayacağını iddia ediyorum.

   Yukarıdaki (a) rakipleriniz  3 sanzatü yaparken sizin majörlerden birinde 4 yapabileceğiniz tipten bir eldir. Başta pas geçerseniz sıra size tekrar geldiğinde deklarasyon 3 sanzatüye yükselmiş olabilir ve siz sadece yutkunmakla kalır-sınız.  (b) de ise rakiplerinize körden zon varken size ucuz bir baraj olabilir. Elin (parı) 4 pik kontrlu bir içeri olabilir, ama baştan pas geçerseniz ikinci defa konuşma şansınız dört seviyesinde olabilir.  ABD de (b) eli muhtemelen zayıf iki ile açılacaktır. Bu belirli avantajları olan bir metottur ama uzman ellerde bile zayıf ikilerin kullanılmasında problemler çıkabilmektedir.

   Ortağınızın frenlerinin tutmasından eminseniz bu eli bir pik açmanın mahzuru yoktur.