Defans

 İkili turnuva bir çok yönden bricin en zor şeklidir, defans ta ikilinin en zor kısmıdır. Puanların hep rakiplere geldiği ve devamlı defansta kaldığınız bir ikili turnuva seansı kabus gibi gelir insana.

   İkilide defanstaki oyunların altında kaldığı baskı sonsuz gibidir. Rakip kontra-tını batırdığınız zaman bile  rahatlayamazsınız, bir içeri batırmak iyi bir skor el-de etmeye yetmeyebilir. Rakibi iki hatta üç batırmak gerekebilir. Rakibin kon-tratını yapacağına kesin kanaat getirseniz bile pür dikkat oynamaya devam et-meniz gerekir. Her lövenin kıymeti vardır. Rakibe on bir löve yaptırmak yerine on löveye indirmek skorunuzda çok büyük farklılık yaratabilir.

   Deklaranın, ikili turnuva puanlamasına göre uygun bir karar verebilmek için kontratını değerlendirmesi gerektiğini görmüştük. Defanstaki oyuncuların, dek-laranın gerçek gücünü ve dağılımını bilemedikleri için, bunu yapması çok daha zordur, ve ancak tahminde bulunabilirler. Mamafih oyun ilerledikçe defans oyuncuları, kontratı ikili puanlamasına göre değerlendirmeye çalışmalıdırlar; zira ancak bunu yaparak, iyi bir skor elde edebilmek için kaç löve almaları ge-rektiğine karar verebilirler.

   İlk atak yapılmadan böyle bir hedef tespit etmek mümkün değildir. Yeri gö-rünce birinci löveden sonra defanstaki oyunculardan biri böyle bir hedef sap-tayabilir. Diğer hallerde  oyunun son safhalarına kadar karar veremezsiniz.

   Çoğunlukla hemen lövelerinizi almak durumuyla karşılaşırsınız. Aksi taktirde deklaran kayıp lövelerini yerdeki bir renge defos edecektir. Bu gibi hallerde ala-bileceğiniz bütün löveleri alabilmek için çok iyi işbirliği yapmalısınız.

   Kontratı batırmak mı yoksa fazla löveleri önlemek mi kararı çok kritik olabi-lir. Takım maçında veya roberde yegane gayeniz kontratı batırmaktır ve bunu sağlamak için riske girmeye değer.     İkilide ise gayeniz, kontratı batırmaktan ziyade, sizin kartlarınızla oynayan diğer oyunculardan daha iyi skor almaktır. Kontratı batırmak şansı ile rakibe bir fazla löve yaptırma riski mukayese edil-melidir. Bu durumlarda konservatif davranmak genellikle daha iyi netice sağlar.

   Bütün hallerde defans deklaranın eli hakkında yapacağınız belli kabullere da-yanır.  İkili turnuvada  kabullerinizin  ikili turnuva puanlama mantığına uygun olduğundan emin olmalısınız.    Herhangi bir elde kritik noktada alternatifler arasından seçmek durumunda kalırsınız. Bir alternatif deklaranın elinde belli bir kartın bulunduğu kabulüne dayanabilir, fakat bu kart onun elinde olsaydı daha iyi bir kontrat alternatifi olurdu diye düşünüyorsanız bu alternatifi unutun gitsin. Yapacağınız kabullerin doğru olması halinde  ikili turnuva tekniği bakımından neticelerinin ne olabileceğini de  daima dikkate alın.  Belki de fikrinizi değiş-tirirsiniz.

   Etkili defansın olmazsa olmaz şartlarından biri açık olan ve yanlış anlamaya meydan vermeyecek sinyallerdir. Aşağıdaki elde bu unutulunca bedeli çok ağır oldu. ªV76

                                      ©DV

                                      ¨AD83

                                      §RV92

         ªARD94    _____                  ª83

         ©963              K                     ©872

         ¨V4           B     D                  ¨965

         §D73                  __G__                 §A10854

                     ª1052

                                      ©AR1054

zon yok                         ¨R1072

dağıtan Güney     §6

         Güney        Batı   Kuzey         Doğu

         1©              1ª     2¨              pas

         3¨              pas    4©

  Batı  as rua dam piki çekti, doğu üçüncü pike trefl beşliyi verdi. Batı bu kartı uzun uzun inceledi ve doğunun en küçük treflisi olduğuna karar verdi.  Trefl ası deklaranda olmalıydı. Deklarasyona göre kayıp on dört puanın hepsinin dekla-randa olması gerekiyordu zaten…Batı uzun uzun düşündükten sonra kararını verdi:  bir löve daha almanın tek yolu ortakta onludan aşağı dört parça koz ol-masıydı.  Tahmin ettiniz  herhalde değil mi? Batı dördüncü lövede de bir pik oynadı ve deklaran yerden çakarken elinden kayıp treflisini attı ve doğuya şük-ranlarını sundu.

   Doğu ortağına izahat verirken  deklaranda üçüncü bir pik olup olmadığını  bil-mediğini ve trefl konusunda karar vermesi gerektiği taktirde deklarana yardımcı olmamak için böyle oynadığını söyledi. Tabii bazı hallerde şapşalca açık açık sinyal vermek yalnız deklarana yarayabilir ama bu elde doğunun mazereti fazla su götürmez. Güneyin iki parça piki olması halinde deklaran batının üç tepe onörüyle altılı piki olduğunu anlayacaktır ve trefl kararında fazla zorlanmaya-caktır.

   Doğu yerin kuvvetini görünce ortağının kendisinde bir as olabileceğini hayalinden bile geçirmeyeceğinin farkına varmalı ve  elinden gelen en şiddetli şekilde sinyal vermeliydi.

                           

 

 

 

 

ªR5

               ©D532

                                      ¨ARD104herkes zonda                 §D4

dağıtan Kuzey                        ªAV6

Kuzey         Güney                           ©V1097

1¨              1SA                               ¨763

2SA            3SA                               §RV10

 

   Ortağınız pik dörtlüsünü çıkar ve siz yerin ruasını asla alırsınız. İkinci löveyi vale ile  kazandıktan sonra üçüncü löveye oynadığınız pike güney onluyu verir ve ortağınız damla kazanırken deklaran yerden kör defos eder. Batı pik dokuzlu ile devam eder, yerden ikinci kör defos edilir ve siz karo üçlüyü verirken güney de trefl üçlüyü verir. Son pike yerden kör defos  edilir. Siz ne yaparsınız?

   Kontrat halen bir batmış durumda, ama tabii siz daha iyi netice almak istiyor-sunuz. Dışarıda üç tepe onörü var trefl ası ve kör as ruası ve  bunların birinin partnerde olması lazım. Partnerde trefl ası varsa trefl valesini vermek bir löve eksik almanıza sebep olur, ama aç gözlü olmak  bazen zarar verebilir. Ortakta ne olursa olsun siz trefl oynanmasını istiyorsunuz, ve trefl valesini vererek bunu açıkça belirtmelisiniz.

Batı

ªD9743

©R6

¨85

§8752        güney

                   ª1082

                   ©A84

                   ¨V92

                   §A963

   Eğer belirsiz bir işaret olan kör yedilisini verirseniz, ortağınız sizde trefl asının olduğunu düşünebilir.  Kör damını öldürmek için kör ruasını oynadığı taktirde  deklaran sizi trefl ve kör arasında sıkıştırır ve bir içeri ile kurtulur.

                     ªD1072

herkes zonda                 ©V1095

dağıtan Güney     ¨D52

                                      §R7

Güney                 Kuzey                            ª54

1¨                       1©                                 ©AR6

1ª                       2ª                                 ¨A976

pas                                                            §10852

   Batı güneyin iki pik kontratına karo üçlüyü çıkar. Defansı nasıl planlarsınız?

   Partnerin kartı açıkça tek ve siz ona iki tane kup lövesi vermeye çalışacaksı-nız. Antrenizin nerde olduğunu göstermek için kör ruasını tahsil etmeyi düşünür müsünüz? Bunu yaptıktan sonra sizin antreniz olmayabilir. Tabii siz iki kör lövesi almayı ümit ediyorsunuz, fakat tek kör löveniz olması haline de hazırlıklı olmalısınız.

   Defansta maksimum löve almanın en emin yolu Lavinthal preferans sinyalini kullanmaktır. İkinci lövede karo dokuzluyu dönmelisiniz. Renkteki en büyük kartınız; ortağınıza   kalan renklerden  en büyüğünü oynamasını rica eder. Or-tağınız karoya çaktıktan sonra kör döner ve siz rua ile kazanırsınız. İkinci karo kupundan sonra ortağınız eğer elinde varsa trefl asını almalı ve ondan sonra ikinci körü oynamalıdır.

         ªA83

         ©D7432

         ¨3

         §V964      

                            ªRV96

                            ©8

                            ¨RV1084

                            §AD4

   Doğru defansa karşı güney sekiz löve alarak kontratını yapar. İkinci lövede kör ruasını tahsil eden olursa ona karşı güney dokuz löve alarak 140 yazar ve bu da top olur.

                        ªV1072

Doğu batı zonda            ©A53

Dağıtan güney               ¨A10

                                               §RV95

güney                   kuzey                            ªA865

1©                       1ª                                 ©104

2¨                       3SA                               ¨8

4¨                       4©                                 §D108743

   Güneyin dört kör kontratına batı pik ruasını çıkar ve el kendisinde kalınca kü-çük pikle devam eder siz ası koyunca güney çakar. Asa doğru bir koz oynanır ve güney rua ve damla iki tur daha koz çekerken ortağınız üçüne de uyar. Almayı hedeflediğiniz löve sayısı nedir ve nasıl defans yapmalısınız?

   Deklaranda en az on kırmızı kart olduğunu biliyorsunuz ve kozları hemen çektiğine göre karoları kayıpsız olmalıdır. Eğer trefl ası güneyde ise on iki lö-vesi garanti, eğer değilse on bir löveye indirmeniz mümkün olabilir. Defansın alabileceği maksimum el sayısı ikidir. Eğer güneyde iki trefl varsa ortağınızın ası tek olacaktır ve güneyin karar vermesine lüzum kalmayacaktır.

   Bu deklarasyona göre güneyin altı tane karosunun olması imkansız değildir. O durumda treflisi tek olacaktır ve  o oynandığında ortağınız zor bir kararla karşı karşıya kalacaktır. Belki de ortağınız daha şimdiden trefl oynandığında durak-lamadan küçük vermeyi planlıyordur. Bu facia olur, onun için durumu açığa kavuşturmak maksadıyla üçüncü koza trefl damını atmalısınız.İşte diğer eller:

ªRD93

                   ©972

   ¨7643

                   §A2

                                      ª4

                                      ©RDV86

                                      ¨RDV952

                                      §6

 

Diğer bir örnek:

                     ª94

zon yok                         ©RV103

dağıtan güney      ¨RDV2

                                      §V107

güney                   kuzey                            ªR7

1ª                       2¨                                 ©875

2©                       3©                                 ¨A864

3ª                       4©                                 §AR83

   Ortağınız dört kör kontratına trefl ikiliyi çıkar ve siz rua ile kazanırsınız. Nasıl devam etmelisiniz?

   Konuşmalara göre deklaranın majör renkleri 6-4 ve buna göre minör renklerde yalnız üç kartı var. Sizin ilk hedefiniz üç eli en emin şekilde toplamak olmalıdır. Pik konusunda endişe etmeye gerek yok. Bu renkte bir löveniz varsa bir yere gitmez.

   Güneyin iki treflisi ve bir karosu varsa as trefliyi aldıktan sonra üçüncü tref-liyi oynamak çok hatalı olur. Güney kozları çektikten sonra yerdeki karoların dördünü de piklere kaçabilir. Diğer taraftan eğer güneyde karo yoksa karo asını çekmeye çalışmak da fecaat olur.

   Bu durumlarda lövelerinizi hangi sırada almak gerektiğine karar veremezsiniz ve kararı ortağınıza bırakmalısınız. Üçlü trefliyi dönerek elinizdeki trefli sayısı-nı belli edince ortağınızın şüphesi kalmayacaktır. Eğer dört treflisi varsa karo dönecektir. Üç tane treflisi varsa asınıza doğru trefli oynayacaktır.

 

 

 

 

 

         ª1065

         ©62

         ¨109753                                §D52

                            ªADV872

                            ©AD94

                            ¨-

                            §964

Bir örnek daha

     ªDV73

            ©RDV8               kuzey güney zonda

                            ¨AV5                 dağıtan kuzey

            §A8  kuzey                   güney

         ªR4                     1©                       1ª

         ©7653                           4ª                       pas

         ¨RD4

         §D1064

   Trefl dörtlü çıkışınızı deklaran yerden as ile alır ortağınız ikiliyi verir. Pik da-mı oynanır ve siz rua ile kazanırsınız. Hedef löveniz kaçtır ve şimdi ne oynama-lısınız?

   Ortağın kartından trefli ruasının oynayanda olduğu anlaşıldığından majör as-larından birinin ortakta olması gerekir; ikisi de elinde olsaydı deklaran dört pik cevabının üzerine daha yükselirdi. Bu defansa iki löve verir kontratı batırmak için karodan iki löve almanız gerekir. Eğer güneyin elinde dokuzludan aşağı üç parça karo varsa küçük karo oynadığınız taktirde yanlış kara verebilir ve ortağı-nızın onlusu el yapabilir.

   Takım maçında veya roberde defans şekli bu olmalıdır, zira başka deneyecek bir şey yoktur. Mamafih ikilide bu çok risklidir. Deklaranın dokuzludan aşağı üç parça karosunun olması ihtmali azdır. Üç küçük karosunun olması, onludan üç parça karosunun olması ve hatta yalnız iki parça karosunun olması ihtimal-leri de aynıdır. Bu hallerin herhangi birisinin olması halinde küçük bir karo oynadığınız taktirde bir fazla yapar.

   Bu elde hedefinizi üç löve ile sınırlandırıp karo ruasını oynamak mantıklıdır.

                                        ª92

                                                        ©A9

                                                        ¨109532

                                                        §V932

            ªA10865

                            ©1042

                            ¨76

                            §K75

   Görüldüğü gibi küçük karo oynarsanız veya karo oynamazsanız deklaranın beş yapmasına engel olamazsınız.

                                      ªD10754

   ©-

doğu batı zonda   ¨R983

dağıtan güney      §AV64

                                                                  ª83

güney                   kuzey                            ©A1052

1ª                       4ª                                 ¨AD1072

                                                                  §R9

   Batı dört pik kontratına karşı kör dörtlüsünü çıkar. Deklaran yerden çaktıktan sonra as ve rua ile kozları toplarken batı ikinci koza kör üçlüsünü defos eder. Daha sonra trefl damını oynayarak yerden küçük verir. Nasıl devam etmelisi-niz?

   Bu kademede karo asını tahsil edip etmeme kararı vereceksiniz. Onu şimdi almazsanız deklaran elindeki karoları trefllere atabilir. Diğer taraftan üç löve alma ihtimali varken iki löve ile yetinmek istemezsiniz.

   Bu durumlarda deklaranın alabileceği löveleri saymak ne yapmanız gerektiği-ne ışık tutar. Bu elde güneyin beş koz lövesine ilave olarak yerden de üç kup lövesi var. Üç trefl lövesi yapsa bile toplam yalnız on bir ediyor, yani paniğe lüzum yok. Deklaran sonunda ya bir karo veya bir kör lövesi vermeye mecbur, belki de kontratı tama indirebilirsiniz.

   Kesinlikle bir kör dönmemelisiniz belki kör ruası onda olabilir veyahut sizi bir oyun sonuna getirebilir. Pasif trefl dokuzlusu en iyi dönüştür.

         ª6

         ©R8743

         ¨65

         §107532

                            ªARV92

                            ©DV96

                            ¨V4

                            §D8

Yeni bir örnek

                   ªAR4

                   ©A7

                   ¨9842                 herkes zonda

                   §D974                dağıtan doğu

         ª75                               güney                   kuzey

         ©R6532                        pas                       1SA

         ¨A105                          2§                       2¨

         §V106                          2ª                       pas

   Trefl vale çıkışınıza yerden dörtlü ortaktan beşli ve deklarandan üçlü gelir. Trefl onlu ile devam edince yerden damı ortak rua ile örter ve deklaran çakar. As ve rua pik çekilirken ortak  onlu ve dokuzluyu vererek apel yapar. Kör ası veküçük köre ortak dörtlü ve valeyi verir. Güney damla örter ve sizin ruanız kazanır. Nasıl devam edersiniz?

  Herhalde partnerde koz damı var gibi görünüyor.  Ancak o onu çekmek için el tutamayacak. Karo dam veya ruası elinde olsaydı herhalde deklareyi açardı ama belki de vale elinde olabilir. Deklanın elinde beş pik dört kör ve tek trefli oldu-ğunu biliyorsunuz, neticede üç karosu olduğu ortaya çıkıyor. Buna göre küçük karo oynamanın hiç mahzuru yok.  Eğer ortağınızda vale varsa deklaran dam ile kazanır sağ körüne yerden bir karo defos ederken partneriniz sağ kozu ile çakar ve karo dönerse iki karo kazanabilir ve fazla löve yapmasını önlersiniz.

                                      ªD109

                                      ©V4

                                      ¨V73

                                      §AR852

                   ªV8632

                   ©D1098

                   ¨RD6

                   §3

 

Başka bir örnek

                            ª93

                            ©A83

                            ¨A107                          zon yok

                            §ARD76    dağıtan kuzey

         ªA105                                   kuzey          güney

         ©V1074                                 1§              3ª

         ¨D962                                   4ª              pas

         §V3

   Dört pik kontratına kör valesini çıkarsınız, ortağınız yerin asına dokuzluyu ve-rir. Güney yerden küçük pik  oynar ve elden ruayı koyar ve siz boşlarsınız. Pik damı oynanınca siz alırsınız ve ortağınız karo valesini verir. Kaç löve almayı hedefliyorsunuz ve nasıl oynamalısınız?

   Ortağınız karo apeli vermeseydi bile ruanın onda olacağını tahmin ederdiniz, güney deklarasyonu için yeterli kartları belli etti.

Altı koz lövesi ve yerdeki beş löve ile toplam on bir el alacak; ilk görünüşe göre alabileceğiniz  maksimum löve sayısı iki ile sınırlanmış gibi bir koz ve bir de kör. Mamafih böyle olmayabilir.

   Kesinlikle emin olabileceğiniz bir husus güneyin treflisi tek  olmadığıdır, öyle olsaydı hemen körünü  defos etmeye çalışırdı. Güneyin kırmızı renklerden bi-rinde tek kartı olmadığı da kesin gibidir,  ortağınızın beşli bir rengi olsaydı bir seviyesinde araya girerdi. Deklaranın dağılımının 7-2-2-2 olduğu anlaşılıyor, budurumda siz üç löve yapabilirsiniz. El yer geçiş problemi yaratmak  için bir ka-ro oynamalısınız.

 O asla yerden kazanıp üç tur trefl oynamak mecburiyetinde kalacağından siz bir kup alır ve  kırmızı renklerden birinden de bir löve yaparsınız.

                                      ª2

                                      ©RD95

                                      ¨RV53

                                      §10842

                   ªRDV8764

                   ©62

                   ¨84

                   §95

Yeni örnek

                                               ªARV

                                               ©1083

         herkes zonda                 ¨AR4

         dağıtan kuzey      §R1064

         kuzey          güney                                      ª875

         1§              1¨                                          ©DV97

         2SA            3¨                                          ¨D2

§AD95

   Batı trefl sekizlisini çıkar, yer küçük oynar ve siz damla kazanırsınız. Bu or-tağınız üç küçük karttan ortadakini çıkardı o bakımdan kendisine bir kup vere-bileceğinizi biliyorsunuz. Nasıl oynamalısınız?

   As trefl ve üçüncü trefliyi oynayarak hemen üç el almak veya  kör damını oy-nayarak kontratı batırmaya çalışmak alternatifleri arasında bir seçim yapmak durumundasınız. İkinci alternatifte deklaranda kör ası varsa on bir el yaptırmak riski var.

   Bu durumda kontratı ikili turnuva açısından değerlendirmeye çalışmalısınız. Deklarasyona göre güneyin altı tane karosu vardır ve eğer elinde kör ası da var-sa üç sanzatü kabaktır. Bazı çiftler üç sanzatüyü deklare etmiş olacaklardır, ve bu durumda üç karoya karşı maksimum löve almaya çalışmak lüzumsuzdur.

   Fakat  eğer güneyde kör ruası varsa üç sanzatü normal kör damı çıkışında batacaktır. O halde siz de üç karoyu batırmaya çalışmalısınız ve doğru oyun ikinci lövede kör damını oynamaktır.

 

 

 

 

         ªD9643

         ©A654 ¨95

                            §83

                            ª102

                            ©R2

                            ¨V108763

                            §V72

   Son bir örnek

                                      ªRDV754

                                      ©972

                                      ¨8                                 herkes zonda

§RDV                           dağıtan güney

ª83                                        güney         kuzey

©R10843                               1SA            3SA

¨106                                      (12-14)

§A1074

   Küçük kör çıkışınıza ortak damı oynar ve güney asla kazanır. Deklaran ikinci elde trefl beşlisini oynar siz ası alırsınız ve ortağınız ikiliyi verir. Nasıl devam edersiniz?

   Kuzey kumar oynamak istemiş ve piklerin sanzatüde de aynı sayıda el alaca-ğını düşünerek üç sanzatüyü gömmüştür.  Bütün çiftler pik zonunu deklare ede-ceğinden kuzeyin kumarı tutarsa kötü bir skor alacağınız kesindir. Deklaranın bu durumda kesin dokuz lövesi vardır zira böyle oynadığına göre pik ası ken-dindedir.

   Mantıklı iki oyun tarzı vardır. Biri ortakta karo asının olacağını umarak karo oynayıp ortağın kör dönmesini beklemektir. Diğer alternatif de kör valesinin tek kaldığını ummaktır. Konuşmalar ve oyun tarzından şimdiye kadar herhangi bir endikasyon yoktur fakat karo oynamak için iyi bir ikili turnuva  sebebi vardır. Eğer karo ası deklaranda ve as vale kendisinde sekse   beş pik yapar, bu durum-da sanzatüde  dört yaptırmak büyük bir trajedi değildir. Diğer taraftan güneyde üç tane kör var ve karo ası kendisinde değilse kör çıkışıyla  dört pik batar; o halde siz de üç sanzatüyü batırmayı garanti etmelisiniz.

                                               ª102

                                               ©D5

                                               ¨AV9542

                                               §832

                   ªA96

                   ©AV6

                   ¨RD73

                   §965