8 Yer Oyunu

          Üç sanzatü oynarken mucizeler yaratıp bir fazla yaptıktan sonra skor kağı-dını açtığınızda bazılarının sizden bir fazla löve yaptığını görmek çok üzücüdür. Aldığınız puana tesir etmese de onlara farklı bir atak  yapıldığını görmek sizi biraz teselli eder.  Kızgın  bir şekilde ortağınıza ‘onlara karo atak edilmiş, karo atağına ninem de 11 löve yapar’ dersiniz.

   Atak şansı (oynayan için şans, müdafaadaki oyuncular için yanlış karar tabii) her iki elden birinde kritik bir rol oynar. Başlangıçta kontratınızı değerlendirir-ken bu hesaba katılmalı ve oyun tarzınızı etkilemelidir.

   Bazen çok avantajlı bir atakla başka türlü alamayacağınız bir löve kazanabilir-siniz. Bu durumda emniyetli bir şekilde oynamaya gayret edersiniz. İkilide dai-ma yüzde yüz emniyeti hedeflemek doğru olmaz, fakat avantadan bir löve ka-zanmışsanız  başka fazla löve yapmak için riske girmemeye gayret edersiniz.

   Başka durumlarda da öldürücü bir atağa maruz kalabilirsiniz. Diğer deklaran-ların  sizden daha şanslı bir atakla karşılaşacaklarına inanıyorsanız kaybınızı geri kazanmak için riske girmeniz gerekir. Şanssız bir borda rastladık diye boş vermeyin.

Mücadele etmenin yollarını araştırın ve bir çok defalar bir yol bulabildiğinize siz bile şaşıracaksınız. ªA6

          ©R73

         ¨R10653                      zon yok  dağıtan güney

         §R95                            güney                   kuzey

                                               1SA                     3SA

         ª105

         ©AD4

         ¨D7

         §A108632

   Batı  üç sanzatü kontratınıza kör onluyu çıkar. Nasıl oynamayı planlıyorsu-nuz?

   Batı pik çıkmadığı için şanslısınız. Diğer bir çok masada kuzey deklaran ola-cak ve pik çıkılacaktır. Eğer trefllerden bir löve kaybetmek gerekiyorsa kontrat batacaktır. Trefllerde emniyet oyunu tatbik ederek dokuz löveyi garanti etmeli misiniz? İkinci lövede sekizli  veya dokuzlu empası yaparak herhangi bir elde trefllerin dört parça olmasına karşı tedbir alabilirsiniz.

   Bu oyun tarzı  roberde veya takım maçında doğru olurdu ama ikilide aklınız-dan bile geçirmemelisiniz. Trefllerin 4-0 olduğu hallerde kazanır ama  yüzde doksan ihtimalle 2-2 ve 3-1 olduğu hallerde kaybeder. Pik çıkışı yapılan ellerde deklaran treflleri kayıpsız oynamaya çalışacak ve başarılı olursa on löve yapa-caktır. Uygun atak size on bir löve yapma imkanı verdi ve siz bunu kaçırmama-lısınız.

   Emniyet için yapabileceğiniz tek şey ilk löveyi yerden kazanmak  ve küçük bir trefl oynamaktır. Herhalde doğunun pikleri uzundur ve trefllerde kısa olma ihtimali vardır. İlk treflli onun üzerinden oynayarak şikan olması halinde tedbir alma imkanınız olur.  Doğu küçük bir trefl verirse ası koyup ruaya dönmelisi-niz. Eğer doğu ilk turda bir onör oynarsa  ikinci turda yerden dokuzlu empası yaparak kendinize altı trefl yapma şansı sağlarsınız.

ª872

         ©ARV103

         ¨74                        herkes zonda

         §1082                    dağıtan güney

                                      güney                   kuzey

         ªRD104              1§                       1©

         ©D2           3SA                     pas

         ¨AR6

         §AV95

   Güneyin elini bir evvelki bahisten hatırlayabilirsiniz. Bu defa zona sıçrama istenen tesiri sağladı, zira batı pik üçlüsünü atak etti. Doğu asla kazanır ve karo ikilisini oynar. Nasıl oynamayı planlıyorsunuz?Karoya dönüş dostane bir tavır değil, ama siz pik deklare ederek ilk elde karo atağı ile karşılaşanlara nazaran bir adım öndesiniz. Bu deklaranlar körleri çekip yerden pik oynayacaklardır. As iyi yerde olduğu için muhtemelen on löve yapa-caklardır. Siz de aynı on löveyi alabilirsiniz ama on bir löve alma ihtimali var-ken buna razı olmak korkakça olur. Doğru oyun körden yere iki antre kullana-rak trefl empaslarını yapmaktır. Bunun başarı şansı bire üçtür.

   Dikkate alınması gereken diğer bir husus da bazı çiftlerin dört kör oynama ihtimalidir. Trefl empaslarının ikisinin de tutmaması hali dışında onlar  on bir löve yapacaklardır. Köre oynayanlardan daha iyi bir skor elde edebilmek için sizin sanzatüde de on bir löve almanız gerekir.

         ªRD3

         ©DV4

         ¨AV97                herkes zonda

         §AD5                  dağıtan kuzey

                                      kuzey                   güney

         ª7                       1¨                       1©

         ©AR105              3SA                     4¨

         ¨R1062               4©                       pas

         §V432

  Batı pik onlusunu çıkar ve yerin damı asla alınır.

Doğu pik beşlisini döner, siz elden bir trefl atarsınız ve batının dokuzlusunu rua ile alırsınız. Biraz çekinerek  kozları çekersiniz şansınıza 3-3 dağılmışlar. Nasıl devam etmelisiniz?

   Açıkça siz burada doğru kontratta değilsiniz. Dört karo deklarenizden sonra ortağınız dört sanzatüye dönseydi, veya siz üç sanzatüye pas geçseydiniz. Diğer masalarda kuzey sanzatüye oynayacaktır.

   Doğunun çıkışı da pik beşli olurdu herhalde, oyunun nasıl devam edeceğini tahmin etmek zor değil. Deklaran piklerini korumak için karolarda doğuya doğ-ru empas yapacaktır, empasın tutup tutmamasına bağlı olarak on veya on bir löve yapacaktır. Trefl ruasını batıda iki parça bulurlarsa on iki löve bile yapa-bilirler. Kozlar dengeli dağıldığı için siz de aynı sayıda löve yapabilirsiniz ama köre oynadığınız için onlara karşı hiç puan kazanamazsınız.

   Sanzatü oynayanları geçmek için onlardan bir fazla löve yapmanız gerekir. Bunu yapmanın yegane yolu karo damını doğuya vermek ve ona göre empas yapmaktır. Şansınız yerinde ise sıfırı topa çevirmiş olursunuz. ªR64

         ©AV10

         ¨973                             doğu batı zonda

         §AD62                         dağıtan kuzey

                                               kuzey                   güney

         ªAD752              1SA                     2ª

         ©3                                 pas

         ¨DV104

         §873

   İki pik kontratına karşı batı karo ruasını atak eder ve doğu sekizliyi verir. Batı karo ikilisi ile doğunun asına gider ve üçüncü karoya çakar. Daha sonra trefl dörtlüsünü oynar. Nasıl oynamayı planlıyorsunuz?

    Rua ikiliden rua çıkışı çok feci bir ataktı. İki pik kontratı normaldir ama baş-ka hiç bir masada karo kupu alamayacaklarına iddiaya girilebilir. Durumu dü-zeltme imkanı var mı?

   Normal bir koz dağılımında iki pik oynayanlar trefl empasına bağlı olarak dokuz veya on löve yapacaklardır. Trefl empası tuttuğu taktirde (başkaları on löve alacağı için)  sizin dokuz löve alma-nız size sıfırdan başka bir şey kazan-dırmaz. Trefl empası tutmuyorsa sizin puanınız gene sıfıra yakın olacaktır, yalnız dört pik deklare eden opti-mistleri geçersiniz. Bu elde iyi puan kazan-manızın yegane yolu doğuya trefl ruasını ikili vermektir.

   Trefl asını alıp kozları çekmelisiniz. Eğer batıda dört koz var idiyse hiç bir şey kaybetmemiş oldunuz ve trefl ruası batıda imiş gibi oynayabilirsiniz. Fakat, nor-mal beklenen gibi, kozlar 3-2 dağılmışsa elden trefl oynayın ve yerden küçük verin. Ruayı doğuda iki parça bulacak kadar şanslı iseniz bu bordu  avaraja getirebilirsiniz.

         ªADV2

         ©DV105

         ¨9642                           herkes zonda

         §7                                 dağıtan güney

                                               güney                   kuzey

         ª1098543           1ª                       3ª

         ©-                                 4ª                       pas

         ¨A83

         §AR85

   Batı dört pik kontratınıza trefl ikilisini atak eder ve siz doğunun valesini asla alırsınız. Nasıl devam etmelisiniz?

   Bu atağın size bir zararı olmadı. Karo çıkışı olanların pik empasını denemek-ten başka çareleri yoktur. Tutmazsa on löve yaparlar tutarsa on bir (çok az bir ihtimalle de on iki löveye çıkabilirler) Kaybeden bir koz empası yaparsanız siz de on löve alırsınız, zira doğu koz ruasını kazanınca hemen karo dönecektir.Diğer taraftan siz  ilk turda koz asını koyup kör damını oynayarak karo defos ederseniz on bir löve almanız garanti gibidir. Batıda kör as ruası olsaydı birini atak ederdi. Bu bakımdan bir karo defos etmek için bir kör sağlayabilir-siniz.

   Ancak, bu yola gittikten sonra koz empasının tutuğunu  ve on iki löve yapabi-leceğinizi keşfetmek asap bozucu olur.

   Mamafih koz oynamayı bir an için unutup trefl kupu ile yere geçerek şansınızı arttırabilirsiniz. Yerden kör damını oynayıp karo kaçın, batı kazanır da karo dö-nerse asla alın bir trefle daha çakın ve yerden kör valesini oynayın. Doğu büyü-türse koz empasından vazgeçip karo defosunu yapın. Her iki rakibe de hata yap-ma imkanını vermiş oldunuz ve eğer kör onörlerinin ikisi de doğuda ise maksi-mum löve yapma şansınızı kullanmış oldunuz.

         ªAR6

         ©93

         ¨R8                     zon yok

         §ADV763           dağıtan güney

                                      güney                   kuzey

         ªV52                   pas                      1§

         ©A102                2SA                     3SA

         ¨AD104

         §1095

   Üç sanzatü kontratınıza batı kör altılısını çıkar ve doğu damı oynar. Nasıl oynamayı planlıyorsunuz?

   Kontratınız normal ama atak çok aleyhinize. Takım maçında veya roberde bu sizi fazla üzmezdi. İki tur boşlayıp üçüncü turda asla alınca trefl empasını ya-pardınız. Tutup tutmadığına göre on veya on bir löve alırdınız.

   İkilide on iki löve varken on bire razı olmak doğru olmaz, yani iki tur boş-lamak söz konusu değil. Bir kere boşlayıp ikincide kazanmaktan ne haber? Batının altı körü varsa sizin için emniyet faktörü olurdu ve trefl empası tuttuğu taktirde on iki löve alırdınız.

   Bu da pek tatminkar değil. Bir miktar emniyet düşünmek on üç löve almak şansını kaybetmenizi kompanse etmez. Trefl empası tutuyorsa bu ihtimal bayağı yüksektir. Pik damı veya karo valesi düşebilir, veya sıkıştırma olabilir.

   İlk atak sizi zor duruma soktu. Trefl empası tutmuyorsa  başka bir atak yapı-lanlar sizi geçecekler. Onlarla aynı puanı paylaşmak için trefl empasının tuttu-ğunu farz edin ve maksimum löve kazanmak için ilk eli boşlamayın.ªA104

   ©V53

   ¨R54

   §10642            zon yok dağıtan güney

                            güney         batı   kuzey          doğu

   ªR92                1SA            herkes pas

   ©10864

   ¨A7

   §AV53

   Batı bir sanzatü kontratınıza pik beşlisini atak eder ve siz doğunun damını rua ile alırsınız. Nasıl devam etmelisiniz?

   Pik çıkışı size  başka türlü yapamayacağınız bir löve hediye etmiş görünüyor. Pik onlu empasının tutacağını farz ederseniz üç pik iki karo löveniz var ve trefl asını çekerek iki de trefl yapmayı garanti edersiniz.

   Böyle mi oynamalısınız? Tabii ki değil. Hele ikilide hiç. Bir onörün  her hangi bir elde tek  olması ihtimali ikili turnuvada dikkate alınmayacak kadar küçük-tür ve üç trefl lövesi yapma ihtimali de vardır.

   Bazı masalarda bir sanzatünün kuzey tarafından oynanacağını nazarı dikkate alın. Karo çıkışı olduğu taktirde deklaran muhakkak üç trefl lövesi yapmaya çalışacaktır. Siz de bu oyuncularla aynı neticeyi almayı değil onları geçmeyi hedeflemelisiniz.

   Üç trefl lövesi almaya çalışmanın en iyi yolu, batıda ikili onör olduğunu düşü-nerek ikinci lövede elden küçük oynamaktır. Batıda pikler uzun olduğuna göre böyle olma ihtimali fazladır. İki trefl lövesi kaybetmek mecburiyetinde kalsanız bile, karoda ve pikte iki durdurucunuzu muhafaza ettiğiniz için  kontratınızı ge-ne yaparsınız.

         ªAV

         ©V8643

         ¨ARV4               herkes zonda

         §AV                    dağıtan kuzey

                                      kuzey                   güney

         ª1063                 2SA                     3©

         ©A9752              4©                       pas

         ¨7

         §10532

   Dört kör kontratınıza  batı pik sekizlisini çıkar. Nasıl devam etmelisiniz?

   Bir pik ve bir trefl kaybediyor gibi görünüyor sunuz. Eğer tek koz kaybınız o-lursa kontratınızı yapıp 620 yazarsınız ama bu size çok az puan getirir. Ortağını-zın açışını düşünün. Kuzey oyuncularının çoğu bir körle oyunu açacaklar ve zo-nu kendi taraflarından oynayacaklar. Koz dışında hangi renk çıkılırsa çıkılsın kolaylıkla on bir löve yaparlar. Koz çıkışı bile riske girmeden, karo empası ya-parak, on bir löve yapma şansını denemelerini sağlayacaktır.

   Pik çıkışı  sizi dezavantajlı durumda bıraktığı için durumu düzeltmek  maksa-dıyla kontratı riske sokmanız gerekir. Yegane şansınız ilk löveyi asla yerden al-mak koz asıyla ele gelmek ve karo oynayarak yerden vale empası yapmaktır. Empas tutmazsa dört löve kaybedip batar ve sıfır alırsınız, fakat siz zaten sıfıra yakın bir şeyler alacaktınız. Eğer empas tutarsa as ve rua karoya piklerinizi ata-rak bordda diğerleri ile eşit duruma gelirsiniz.      

         ªR64

         ©ARD109

         ¨63                               zon yok

         §V72                                dağıtan güney

                                               güney                   kuzey

         ªAV                    1SA                     3©

         ©72                               3SA                     pas

         ¨AR54

         §108653

   Batı pik ikilisini atak eder ve siz doğunun onlusunu vale ile alırsınız. Nasıl de-vam etmelisiniz?

   Batı pik damının altından çıkmış olduğuna göre size bir löve hediye etmiş ol-du. Karo çıkışı veya doğudan pik çıkışı olduğu hallerde üç sanzatüyü yapmak için beş kör lövesine ihtiyaç olduğu halde size dört löve yetiyor. Körden beş lö-ve yapmanın iki yolu var, birinin şansı diğerinden biraz fazladır. İlk turda em-pas yapmak vale batıda olduğu taktirde kazanarak  size yüzde elli şans verir. Körleri tepeden oynamak da  3-3 dağılmışsa veya vale tek veya ikili ise başarılı olur ve kazanma şansı yüzde 54 civarındadır.

   Pikten hediye löve almayanlar yüksek ihtimal olan ikinci yolu  deneyecekler ve  yarıdan biraz fazla ihtimalle dokuz löve yapacaklardır. Siz diğer metodu seçerek kontratınızı daima garanti altına alırsınız ve ayrıca yüzde elli şansla da bir fazla löve yapma imkanınız vardır.  Blokajı önlemek için pik asını çekin ve kör dokuzlu empası yapın.

         ªV10752

         ©V105

         ¨D4                              herkes zonda

         §R72                                     dağıtan güney

                                               güney                  kuzey

         ª4                                 1©                        2©

         ©RD963

         ¨R75

         §AV108 İki kör kontratınıza batı koz dörtlüsünü atak eder ve doğunun sekizlisini siz elden alarak yerin damına doğru bir karo oynarsınız. Doğu asla alır ve bir kör döner, batı asla alıp üçüncü körü oynar. Nasıl oynamayı planlıyorsunuz?

   Bu koz atağı pek dostça değildi. Yerden bir karo çakmanızı engelleyerek ger-çekte bir lövenizi çaldılar. Başka masalarda böyle defans yapılması ihtimali çok azdır. Çoğunluk iki körde oynayacak ama en fazla her renkten birer löve kaybe-decekler. Yerden bir karo çaktıktan sonra onlar için trefl oynamanın en tabii yolu yerden küçük oynayarak vale empası yapmaktır. Empas tutarsa on löve ya-parlar ve sizin bunu yakalamanız imkanı yoktur.

   Bu bakımdan, bu tabii empasın kaybedeceğini farz edin,  o halde diğer dek-laranlar yalnız dokuz löve yapacaklardır. Siz de trefl empasını diğer yönde ya-parak dokuz löve yapabilirsiniz. Trefl dokuzlusu  iki turda düşmezse dağılımın 3-3 olması lazımdır ki bu, başarı şansını azaltır ama zaten yapacak başka şey yok ki…