Ne Zaman Baraj Yapmamalı

Bu son örnek iyi bir hususu belirtiyor. Zayıf açışlar ve araya girişler kısmen, neticede bir baraj alternatifini değerlendirmek için yapılır ama bu hakkı her zaman kullanmamak gerekir. Baraj yapmaya karşı sizi etkileyecek faktörlerden birisi elinizde defans değerleri olmasıdır.                          

Ortağınızda en fazla bir kör var, bu bakımdan dört pik fazla pahalı olmayacak. Fakat  dört kör batıyorsa eksi 100 bile çok fazla olabilir, defansta ortağınızla birlikte  dört löve alma şansınız var gibi görünüyor. Bu bakımdan pas geçin ve ümidinizi kırmayın.Baraj yapılmamasının aşikar olduğu bir durum da rakipleri  zona siz ittiğiniz  zamandır.                                                                           Doğu batı zonda dağıtan batı

Fazla bir defansınız yok, dört pik ucuz bir baraj olabilir. Mamafih defans yapmaya karar vermelisiniz. Zira ortağınız rakipleri üç pikte bırakabilirdi. Bir yukarı iterken ne yaptığını bildiğini kabul etmelisiniz. Herhalde deklarana sürpriz olarak birkaç koz lövesi olabilir. Konuşmanın seyrine göre doğu batı çiftlerinin çoğunun zona gelmeyeceği aşikardır. Baraj 300 le kurtulsanız bile çok pahalı olacaktır.   Bir nokta genellikle ihmal edilir. Başarılı bir baraj, ancak rakiplerin kartla-rıyla salonun çoğu zon deklare ederse  size iyi bir skor getirir. Rakipler zona ağır aksak bir konuşma ile gelmişlerse  barajı unutup defans yapmak daha mantıklıdır.Zon durumu lehte iken barajlarda cesur olmak karlı olur.

Dört pikin olup olmayacağından emin değilsiniz, ama olması ihtimali fazla görünüyor. Beş trefliyi karlı bir baraj yapabilmek için ortağınızdan fazla bir şey beklemiyorsunuz. İkilide bu riske girilir.

Bu problemde bütün eller şöyleydi:


Kuzey beş trefliyi  severek kontr edecekti ama güney önceden beş pik deklare ederek ona bu şansı vermedi. Doğu batı için artı 100 nefis bir skordu, ama (double dummy defans ile beş trefl kontrda verebileceği) eksi 500 bile averajın üstünde olacaktı.Kimse rakiplerin konuşmasına fazla güvenmez, ama bazen rakiplere inanmak doğru olabilir. Sıfır puanlık bir el, rakipler cezayı kabul etmedikleri zaman, gözünüzde yeni bir değer kazanabilir

 Doğunun eli ile oyuncuların çoğu konuşmayı hayalinden  bile geçirmez. Ama bir an için rakiplerin konuşmasını düşünün. Nasıl bir deklarasyon bu? Kuzeyin güçlü bir eli varsa niye sürkontr atmadı?  Bir tek cevap olabilir. Kuzeyin eli minörlere dayalıdır. Majörleri kısa onun için sürkontr atarsa iyi bir ceza alamayacağını bildiğinden, sizin fit bulmanızı önlemek için, doğrudan üç sanzatüye  sıçradı.   Belki ortağınız üç sanzatüyü elinden batırabilir ama bunun ihtimali az görü-nüyor. Üç sanzatü muhtemelen yapılacaktır ama size de majörlerden iyi bir baraj olmalı bu bakımdan dört kör deklare edin. Mantığınız size hareketinizin doğru olduğunu söylüyorsa salonun tersine gitmekten korkmayın. Diğer oyuncular aynı problemi yaşamamış olabilirler, konuşma farklı bir seyir izlemiş olabilir. İşte bütün eller:

 

Dört körün bir içeri girmesi gerçekten şanssızlık ama kuzey muhtemelen  beş trefli deklare edip batar.